Acces la Jubileul Anului Sfânt 2025

Ne aflăm în al doilea an de pregătire pentru Jubileul din anul 2025, de la Roma. În tot acest timp se desfășoară diverse inițiative care să sprijine o pregătire mai optimă a creștinilor romano-catolici pentru marele eveniment jubiliar. Una dintre acestea provine din sfera media și se referă la promovarea evenimentului prin diverse forme: o pagină de Facebook, un site, o aplicație și un canal YouTube. Dacă pagina de Facebook (Jubileu2025 – Pelerini ai speranței) a apărut în luna ianuarie a anului 2022, site-ul (www.iubilaeum2025.va) a apărut în luna mai a anului următor, canalul de YouTube (Iubilaeum25) în luna iunie, iar aplicația pentru iOS și Android (iubilaeum25) câteva luni mai târziu – septembrie 2023. Ce mai putem ști despre ele?

Aceste căi de comunicare vor permite celor interesați să observe cum progresează pregătirile pentru Jubileu, prin știrile despre toate inițiativele derulate la Vatican și în alte locuri din lume, dar și despre diferite elemente semnificative cum ar fi: Poarta Sfântă, Logo, istoricul Jubileului, evenimentele anului jubiliar, documente pontificale etc.

Cu privire la limba folosită, doar pagina prezentă pe Facebook este disponibilă în limba română (sub îngrijirea Conferinței Episcopale Române), în timp ce site-ul prezintă informațiile în nouă limbi (italiană, engleză, franceză, germană, spaniolă, poloneză, portugheză, chineză și arabă), aplicația în șase limbi (italiană, engleză, spaniolă, franceză, germană și portugheză), iar canalul de YouTube doar în limba italiană.  

Dacă pagina de Facebook furnizează diverse noutăți, site-ul și aplicația distribuie aceeași informație, într-o formă specifică. Cu privire la site, el prezintă 7 rubrici principale: sectorul privat al pelerinului, despre ”Jubileu 2025”, ”Pelerinaje”, ”Știri”, ”Cardul pelerinului”, cum să devii voluntar, ”date de contact” referitoare la organizatori. Tot pe site puteți găsi și calendarul evenimentelor jubiliare. Primul eveniment va avea loc în acest an pe data de 24 decembrie, iar ultimul în aceeași zi a anului 2025. Între aceste date se află menționată și perioada în care se va desfășura Jubileul Tinerilor. Interesantă este alegerea ultimei categorii care va încheia întregul eveniment jubiliar. Accesând prima pagină a aplicației veți găsi următoarele rubrici: accesul în contul personal, numărătoarea inversă, noutăți, ”spre Jubileu”, imnul, rugăciunea Jubileului, și cum să devii voluntar. Canalul de YouTube prezintă diferite clipuri audio-video în care prezintă diferite subiecte legate de subiectul în cauză.

Vă invit să descoperiți aceste căi de comunicare și să vă păstrați la zi cu noutățile informative despre evenimentul jubiliar! Aici, pe site-ul Centrului Diecezan, cât și în rubrica de tineret din revista diecezană Actualitatea creștină,vom mai reveni cu informații despre Jubileu, în special despre cum se pregătesc tinerii din Arhidieceză, dar și despre alte inițiative animate de tinerii din alte zone ale lumii.

Pr. Marian Blaj,

Oficiul pentru Pastorația Tineretului