Bucuria mea ești Tu!

Unul dintre cele mai folosite cuvinte de la Întâlnirea Diecezană a Tineretului care a avut loc la Ciofliceni, în perioada 4-7 august a.c. a fost ”bucurie”. Aceasta deoarece bucuria a fost un rod al comuniunii, a prezenței Duhului Sfânt și al aprecierii aproapelui de lângă tine, în care îl poți descoperi pe Isus.   

Fie că vorbim despre adolescenți, tineri, surorile sau preoții care i-au însoțit la această sărbătoare, episcopii prezenți, sau chiar și despre cei care au susținut evenimentul fără a ieși în fața reflectoarelor, cu toții au avut ocazia să experimenteze această atitudine a bucuriei, ca rod al unei întâlniri prietenești cu Isus prezent în celălalt sau în sacramente.

Cele 4 zile petrecute de cele aproximativ 200 de persoane, la Mănăstirea Călugărilor Carmelitani Desculți din Ciofliceni, au fost pline cu activități de diferite forme: formative (catehezele ținute de episcopii diecezei și preoții cateheți, discuțiile în grupurile mici sau grup mare, anumite ateliere de lucru), spirituale (sfintele liturghii, adorația Preasfântului Sacrament sau rugăciunea mariană de sâmbătă seară), recreative (activitățile sportive, pauzele dintre activități, jocuri, bansuri sau serile recreative). Momentele de socializare, dintre acțiunile amintite mai sus, au avut și ele un rol important, întrucât au oferit posibilitatea de a exterioriza trăirile simțite și chiar de a pune idei în comun. Totul pentru a-l face pe Isus prezent acolo unde „doi sau trei se adună în numele meu” (Mt 18,20). El a fost și ”motivul” pentru care toți cei prezenți au ales acest eveniment și nu alte planuri.

Cei patru cateheți ai întâlnirii au fost IPS Aurel Percă, PS Cornel Damian, pr. Claudiu Eva și pr. Marco Ocram. Fiecare dintre ei, atât în cadrul Sfintei Liturghii (episcopii) cât și înainte de grupurile de discuții (preoții), au căutat să abordeze tematica întâlnirii (titlu) din diferite perspective. Au fost ocazii potrivite pentru a înțelege atitudinea bucuriei în multiplele sale semnificații.

Cu folos a fost și prezența echipei Angelus TV care a realizat transmisiunea diferitelor momente din program, cât și explicarea lor cu ajutorul invitaților evenimentului sau a tinerilor din organizare. Prezența acestei echipe a facilitat conectarea celor de acasă cu cei prezenți la eveniment; astfel distanța între unii și alții a devenit mult mai mică.

Semnificativă a fost și buna colaborare între tinerii care au susținut realizarea evenimentului. Fie că vorbim de tinerii din Echipa diecezană, Trupa Verita sau animatorii de la grupurile mici de discuții, toți au reprezentat staff-ul evenimentului și au constituit acel grup unit fără de care întregul eveniment nu ar fi fost posibil. Eforturile lor, realizate împreună, a condus către o experiență cât mai reușită pentru toții participanții la acest eveniment. Iată câteva ecouri lăsate la plecare:

„A fost minunat. De fiecare dată când am participat la întâlniri a fost o atmosferă aparte. Mă bucur că am participat și aștept cu nerăbdare următorul eveniment! Bucuria mea ești Tu!” (anonim)

„A fost o primă experiență super, organizarea a fost foarte bună, evenimentul echilibrat. Mulțumim! Ați fost bucuria mea!” (anonim)

„Dacă s-ar da o notă ar fi FB! Vă mulțumesc și vă felicit” (pr. Iosif G.)

„La început nu prea eram încântată…Acum nu mai vreau să plec. Colectivul este foarte mișto. Dacă s-ar face din nou, aș veni cu mare drag.” (anonim)

„Mi-a plăcut, a fost superrr!! Mai vreau.” (Anto S.)

„Patru zile de liniște, voie bună, alături de oameni buni și frumoși. O experiență de neuitat pe care sigur o voi repeta. Felicitări tuturor celor care au făcut aceasta posibilă!” (anonim)

„A fost o mare bucurie să fiu prezentă în mijlocul vostru. Am vrut să mă las surprinsă de ceea ce se va întâmpla. Isus a fost și este în mijlocul nostru. Vă mulțumesc din inimă pentru toată dăruirea și bucuria voastră!” (anonim)

În perioada următoare, pe căile de comunicare cunoscute ale Centrului Diecezan, vor apărea mai multe materiale care vor prezenta ce s-a realizat la acest eveniment diecezan.

Practic, cu acest eveniment, s-a încheiat Anul Pastoral 2021-2022. Următorul an pastoral va debuta pe data de 8 octombrie 2022. Vom reveni cu detalii.

Pr. Marian Blaj,

Responsabil Diecezan cu Pastorația Tineretului