CALIX SACERDOTUM – FUTSAL, EDITIA a VIII a, 26 – 28 august 2024

Asociația Clubul Sportiv Roman, dorind să se pună în slujba tinerilor, dar fără a neglija partea eclezială, propune organizarea competiției CALIX SACERDOTUM, o competiție de futsal prin care să aducă în atenția persoanelor consacrate sportul, ca instrument de dezvoltare umană și socială.

Obiectivul competiției este conștientizarea importanței practicării sportului în rândul preoților, tinerilor și copiilor din diecezele/eparhiile romano și greco-catolice din România, dar mai ales în parohiile sau oratoriile din fiecare dieceză/eparhie în parte.

CALIX SACERDOTUM își propune să facă din sport o experiență de viată pentru preoți care astfel să poată include în programele pastorale ale fiecărei dieceze/eparhii, și mai ales în activitățile fiecărei parohii, acest domeniu destul de neglijat pana în prezent.

Condițiile prevăzute de organizatori pentru ediția din acest an sunt următoarele:

  1. Organizare: întrecerile se vor desfășura în perioada 26 – 28.08.2024, pe parcursul a trei zile (Luni-Miercuri), în orașul Ocna Sugatag (Maramureș); ediția din acest an a ajuns la numărul 8.
  2. Scop:

2.1. desemnarea campioanei naționale, care să participe ulterior la Campionatul European de Futsal pentru preoți, care se va desfășura în Ungaria (Ediția a XVII a, Februarie 2025);

2.2. formarea unui spirit de competitivitate și comuniune prin intermediul sportului.

3. Participanți:

3.1. participă la competiție echipe formate din preoți sau alte persoane consacrate, din fiecare dieceza romano-catolica sau eparhie greco-catolică;

3.2. fiecare dieceză/eparhie, poate înscrie maxim 3 echipe în competiție;

3.3. echipele vor fi formate din jucători amatori, minim 8 și maxim 15 jucători;

3.4. echipele NU pot folosi jucători care sunt sau au fost legitimați în ultimele trei sezoane la echipe din Liga 1,2,3 și 4 de fotbal sau de futsal.

4. Alte precizări:

4.1. fiecare echipă trebuie să fie dotată cu echipament sportiv complet;

4.2. fiecare echipă trebuie să-și desemneze un căpitan, care va participa la tragerea la sorți și va reprezenta echipa la ședințele de organizare;

4.3. echipa din teren, trebuie sa fie constituită din șase jucători (cinci jucători de câmp + portarul);

4.4. meciurile se vor desfășura în două  reprize a cate 10 de minute fiecare, cu o pauză de cinci minute;

4.5. sistemul de joc va fi stabilit în funcție de numărul de echipe înscrise.

La ediția din acest an s-au înscris 9 echipe: 4 echipe romano-catolice (Alba Iulia, București, Iași, Timișoara) și 5 echipe greco-catolice (Alba Iulia și Făgăraș, Cluj-Gherla, Lugoj, Maramureș și Oradea).

Arhidieceza de București este reprezentată de o echipă alcătuită din 8 preoți: Benchea Gheorghiță Daniel, Blaj Marian, Bucur Eduard, Cimpoesu Damian, Imbrea Petrică-Andrei, Martin Marius, Onode Paul Gabriel, Pița Emanuel.

Cel mai bun loc ocupat de echipa Arhidiecezei de București, a fost locul 2, la prima ediție care a avut loc în București, anul 2016.

(CSR – CDPT)