Campus de formare pentru animatori

„Și au fost unele dintre cele mai tari zile de vara din viața mea…”. Cam așa a putut fi caracterizată săptămâna 11-15 iulie de tinerii care au luat parte la Campusul de formare pentru animatori. O poveste lungă și scurtă, însorită și ploioasă, aventuroasă și liniștită în același timp.

În septembrie 2016 echipa diecezană s-a reunit la Predeal pentru a pune cap la cap activitățile următorului An Pastoral. După cum a cerut-o cutuma, a trebuit să stabilim un eveniment care să țină capul de afiș al calendarului cu evenimente. Știind că în 2017 se vor împlini 7 ani de la ultimul Campus de formare pentru animatori pe care CDPT l-a organizat, am căzut de acord că ar fi momentul să repetăm experiența. Iată-ne, deci, după luni întregi de pregătire și promovare, ajunși acasă fericiți, atât organizatorii, cât și participanții, că am putut lua parte la un eveniment atât de deosebit și că am încheiat cu bine un nou An Pastoral.

11 iulie 2017. Drumurile și căile ferate din Arhidieceza de București. Aproximativ 40 de tineri se pregătesc să plece într-un loc nemaivăzut pentru a petrece 5 zile de formare practică și spirituală. Astfel, am început de la 0, fără așteptări, și am reușit să construim treptat una dintre cele mai tari aventuri pe care le-am trăit vreodată.

Atmosfera a fost prietenoasă încă de la sosirea primilor participanți. Pe vreme ce seara se lăsa, locația se umplea de tineri, iar micul nostru Campus din Micfalău, județul Covasna, prindea viață. Aceea a fost ziua în care ne-am cunoscut, atât în grupurile mici, cât și ca un mare grup de viitori animatori parohiali. Semnele unor noi prietenii și a unui Campus reușit începeau să prindă contur…

Au urmat două zile de lucru și distracție intensă. Împărțiți fiind în trei grupuri mici, care au stat sub semnul a trei culori: galben, verde și vișiniu și conduși fiind de trei animatori, participanții au reușit să descopere tainele voluntariatului și caracteristicile unui animator de succes. Evident, pe lângă aceste munci pe echipe, în program au fost presărate și alte activități precum mese rotunde, ateliere și multe, multe jocuri. Am descoperit împreună viața rurală a zonei și ne-am împrietenit cu localnicii. Planul Pastoral ne-a fost instrument de lucru, întrucât în jurul acestuia s-au învărtit toate discuțiile și din el am putut prelua învățămintele și valorile pozitive ale unui animator creștin. Pr. Marian Blaj și pr. Pavel Butnariu ne-au fost alături pe toată durata evenimentului și ne-au ajutat să înțelegem mai bine învățăturile biblice și cum am putea întări relația între un tânăr/animator și un preot.

Nu am fi putut părăsi locația minunată pusă la dispoziție de Serviciul de Ajutor Maltez fără să nu explorăm un pic mai în detaliu împrejurimile. Astfel, în penultima zi am pornit cu toții într-o drumeție spre Lacul „Sf. Ana”. Traseul a fost unul istovitor, însă efortul a meritat, având câteva ore la dispoziție să ne bucurăm de vremea excelentă, de priveliștea unică și de bunătățile locului. O mențiune specială merge către „ghidul” nostru jucăuș, primitor și loial, un câine care ne-a fost alături în proximitatea Lacului. Oboseala a încercat să ne doboare, însă noi am fost mai puternici, astfel că în ciuda orei târzii la care am ajuns la căbănuțele care ne-au fost „acasă”, nu am putut să nu încheiem ultima seara de Campus fără un ultim joc și fără un foc de tabară.

Ultima zi, întotdeauna cea mai grea, ne-a făcut să realizăm toate cele pe care le-am trăit de-a lungul acelei săptămâni, să promitem că ne vom revedea cu bine și că sarcina noastră în parohii de acum înainte va fi să devenim buni animatori.

Amintirile pe care le avem din acest Campus sunt de neuitat. Oricând vom vrea să le revedem, le putem accesa pe pagina de Youtube a Centrului Diecezan. Desigur, acele imagini nu vor putea imita niciodată sentimentele trăite la #micfollow, astfel că ne dorim din suflet să repetăm experiența cât mai curând, într-o formă sau alta.

Pe această cale, vă mulțumim pentru întregul sprijin acordat de-a lungul Anului Pastoral 2016-2017 și sperăm să ne revedem cu bine și în toamnă. Mulțumim lui Dumnezeu! Mulțumim tuturor celor ce au făcut ca acest Campus și An Pastoral să fie posibil!

Iar dacă cineva ne va întreba vreodată cum a fost în Campusul de formare pentru animatori de la Micfalău, 11-15 iulie 2017, îi putem spune cu certitudine că a fost „super, super!”.

 

Mai jos aveți câteva mărturii din partea celor prezenți în Campus:

„Ce este interesant la acest tip de evenimente e multitudinea de stări prin care treci. Să lucrezi în echipă și să descoperi lucruri noi, să fii animator și să ai momente când devi cel animat, să vezi cum efortul depus aduce roade… acestea sunt unele dintre cele mai plăcute sentimente.”

  • Adriana Calotă, București, animator

 

„Animatorii din acest Campus au fost persoane deschise și chiar am avut de la cine să cer sfaturi. Am învățat foarte multe lucruri legate de cum trebuie să fie un animator. Mi-a plăcut ca s-au îmbinat toate planurile și că a fost totul organizat foarte bine. E o a doua ieșire de o săptămână în care ajung acasă bucuroasă și mi-aș fi dorit să dureze mai mult.”

  • Raluca Bădică, București, participant

 

„Micfalău, un nume greu de pronunțat, dar un nume care va rămâne mereu în mintea mea ca un loc în care am petrecut momente de neuitat. Tabăra de formare la care am participat s-a dovedit a fi o experiență unică la care mă bucur că am luat parte. Am întâlnit oameni frumoşi si carismatici care au făcut ca fiecare clipă petrecută acolo să fie magică.”

  • Ana Barangă, Râmnicu Vâlcea, participant

 

„M-am simțit foarte bine alături de voi, am învățat lucruri noi care mă pot ajuta în viață. Părerea mea despre acest Campus este un foarte bună și dacă ar fi sa dau o nota de la 1 la 10, aceea ar fi 10.”

  •  Cristi Dumitrache, Brăila, participant

Mai multe poze găsiți pe pagina de Facebook a CDPT: https://www.facebook.com/pg/cdptbucuresti/photos/

De asemenea, dacă vreți să urmăriți întreaga poveste a Campusului, puteți vizualiza clipurile încarcate pe pagina noastră de YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLa-HIecfbrEObkTNokWYlZEojCqP8GVv0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *