Ce simt tinerii despre Crăciun?

Fiecare generație își are particularitățile ei, întrucât cu toții suntem tributari circumstanțelor timpului pe care îl trăim. Contextul social și religios poate influența într-un fel sau altul modul de a simți sau gândi față de un eveniment sau o situație. Dar, oare, simțămintele despre sărbătoarea Crăciunului s-au schimbat de-a lungul timpului? Oare cum simt adolescenții și tinerii acest eveniment? Iată ce au răspuns câțiva dintre ei:

„Crăciunul este bine-cunoscut de mulți dintre noi: alergăm pe ultima sută de metri după cadouri, pregătim rețete care ne iau mult timp, dăm fuga la magazin după ingrediente care ne lipsesc, curățenia este făcută în ultimele zile. Pe scurt, venirea Crăciunului în loc să fie o bucurie și să îl așteptăm relaxați, devine mai degrabă un stres și un motiv de oboseală accentuată.” (Iosif, București)

„Crăciunul reprezintă pentru mine un moment de bucurie și, de asemenea, o sărbătoare a familiei. Nu este un moment de bucurie din pricina cadourilor, a cântecelor sau a luminițelor. Acestea sunt aspecte superficiale, trecătoare, care aduc o bucurie de moment. Adevărata bucurie a Crăciunului, care dăinuie, este aceea a nașterii lui Isus, care reușește să ne adune pe toți împreună, în jurul lui, ca o familie” (Maria, Brăila)

„Se apropie Crăciunul și acest lucru mă face sa mă gândesc la familie, dar și la faptul că Isus se va naște în inimile fiecăruia dintre noi. Pentru mine Crăciunul nu înseamnă cadouri, ci Pruncul Isus care dorește să vină în sufletul meu dar și în al vostru.” (Anca, București)

„Pentru mine Crăciunul înseamnă momente frumoase, amintiri. Clipele cele mai speciale le simt atunci când sunt cu persoanele apropiate, prietenii și familia mea. Bucuria cea mai mare este atunci când, după liturghie, ajungem acasă și toată familia stă la masă și vorbește fiecare cu fiecare despre ce au mai făcut.” (Patricia, București)

„Bucuria aproapelui – doua cuvinte care pregătesc nașterea Mântuitorului. Ce poate fi mai frumos decât acea fericire, îmbrăcată în iubirea față de aproapele? Înainte de Sărbătoarea Crăciunului ne așteaptă un timp de meditație, de contemplare, Timpul Adventului, în care începem să construim în noi toate motivele de sărbătoare, motive pe care trebuie să încercăm să le menținem întregul an, nu doar în preajma Crăciunului. Am crescut în această bucurie grație părinților mei, sentiment care mi-a modelat sufletul de-a lungul timpului. Fiecare trebuie să-și găsească această sursă de fericire nesecată, în cazul meu muzica, ajutându-mă să trăiesc cu și mai multă înțelegere misterul Nașterii Domnului.” (Remus, Ploiești)

„Crăciunul pentru mine înseamnă bucuria Nașterii Domnului nostru Isus Cristos. Lumina care ne aduce mântuirea. Crăciunul nu este un eveniment istoric, ci este un eveniment viu în care are loc nașterea, în fiecare an, a Mântuitorului nostru Isus Cristos.” (Giulia, Râmnicu Vâlcea)

„Crăciunul este cea mai frumoasă perioadă a anului. Prin faptele bune și sărbătorile dinaintea Nașterii Domnului ne pregătim să ne apropiem mai mult de Isus. Este frumos și datorită întâlnirilor cu familia, ce sunt mai dese și care ne apropie mai tare ca oricând.” (Sebastian, Craiova)

„Când suntem mici, simțim Crăciunul parcă în alt fel. Este acel sentiment minunat de mister, așteptarea cadourilor mult dorite sub bradul împodobit în cel mai haios mod cu putință, dar, mai ales, așteptarea venirii lui Isus, despre care ni se vorbea la cateheze. Acum, ca tânăr, Crăciunul nu mai reprezintă neapărat ideea de a primi, ci de a oferi. Și  cred că este mult mai frumos sentimentul de dăruire, atunci când știi că faci pe cineva fericit, printr-un gest atât de simplu. Simt Crăciunul ca pe o sărbătoare ce îți aduce mereu bucurie, indiferent dacă ești copil, tânăr, sau adult.” (Roberta, București)