Chestionar dedicat tinerilor Arhidiecezei *

Chiar dacă faza diecezană a Sinodului s-a încheiat, Centrul Diecezan pentru Pastorația Tineretului (CDPT) rămâne în spiritul sinodalității și propune un chestionar dedicat tuturor tinerilor Arhidiecezei de București.

În zilele în care întreaga Biserica se orientează spre comuniune și unitate, membrii CDPT doresc să cunoască realitatea cu care se confruntă tinerii pe care îi au în atenție. În acest demers, s-a creat un chestionar prin care Centrul Diecezan dorește să înțeleagă motivațiile tinerilor, așteptările lor, problemele lor, crizele pe care, ca orice tânăr, le traversează.

Odată cu IDTC-ul din anul 2022, urmat și de vizitele decanele, membrii echipei diecezane au intrat în contact direct cu tinerii, dar mai ales cu nevoile lor; perioadă de comuniune și relaxare, toate întâlnirile centrului au au avut ca rezultat nevoia conturării unui chestionar prin care să se vadă toate fațetele, bune și rele, pe care le trăiesc în grupul de tineri parohial, în Biserica parohială, în Biserica locală-diecezană. De asemenea, riscul scăderii numărului de tineri din grupurile parohiale este un semnal de alarmă, la care noi nu ne dorim să rămânem indiferenți.

Așadar, mânați de astfel de idealuri, am conturat un chestionar 100% anonim, în care tinerii să răspundă fără nicio grijă, liber și detaliat, despre experiențele și așteptările lor. Chestionarul nu se adresează doar celor activi în Biserică, ci din contră, tuturor tinerilor.

Formularul are 4 variante de răspuns, în funcție de realitatea cu care tânărul se confruntă: ”Da, activez într-un grup”, ”Nu, nu activez într-un grup”, ”Am activat, dar nu mai activez”, ”Am activat într-un grup și acum activez în altul”. Astfel, din această alegere preliminară, se deschide un set de întrebări ajustat la tipul de răspuns selectat de către respondent. Altfel spus, în funcție de situația tânărului, îl întrebăm despre alte nevoi.

Sigur, întrebarea care s-ar putea ridica este DE CE? De ce să răspund la acest chestionar? De ce să-mi rup câteva minute pentru a-l completa? Ce se va întâmpla cu răspunsurile?

Ei bine, chestionarul este pentru noi, Centrul Diecezan, iar rezultatul pentru voi, dragi tineri. Ne propunem, cu ajutorul Celui care are în mâna Sa toată înțelepciunea, dar și cu ajutorul vostru, să conturăm un GHID AL TÂNĂRULUI, o carte completă, complexă și de real ajutor pentru grupurile de tineri, pentru leaderii de grupuri parohiale, pentru lucrătorii pastorali (preoți, persoane consacrate și laici), pentru ce să faci când nu mai știi ce să faci sau despre cum să te întorci atunci când vrei să fugi.

Vrem să construim o formulă detaliată pentru a veni în sprijinul nevoilor voastre, dar cum am putea face asta dacă nu știm punctual cu ce vă confruntați? Așadar, iată utilitatea acestui formular, dar și importanța completării lui. Răspunsul tău este unul important. Răspunsul tău poate să dea altă culoare acestui ghid.

Radu Bunea, Corealizator ”Chestionar”

*Chestionarul poate fi găsit și completat aici.