Ecouri după cursul de specializare destinat Lucrătorilor pastorali de tineret

În perioada 28 – 31 octombrie 2024, 11 coordonatori de grupuri de tineret din Arhidieceza Romano-Catolică de București s-au întâlnit la Constanța, pentru un timp de comuniune colegială și formare. Evenimentul a fost organizat de către Centrul Diecezan pentru Pastorația Tineretului și a avut ca scop îmbunătățirea metodologiei pastorale practicate în parohii.

Au răspuns afirmativ la invitația pentru specializare, mai exact, șapte preoți, 3 surori și un frate călugăr, după cum urmează: pr. Adrian Cojoc (Slobozia), pr. Daniel Benchea (București – p. Cioplea), pr. Iosif Fechet (București, p. „Sf. Cruce”), pr. Iulian Cochior, (București, Bărăția), pr. Marian Blaj (CDPT), pr. Mihai Ispas (București, p. „Adormirea Maicii Domnului”), pr. Pavel Butnariu, (București p. „Sfinții Petru și Paul”), sr. Andreea Mihoc, (București – p. „Sf. Francisc”), sr. Geni Pal, (București, p. Catedrala „Sf. Iosif”), sr. Tereza Neculăeș (Popești-Leordeni) și fr. Vladimir Bortoș (București, Călugării ioaniți).

Programul a fost foarte diversificat și a implicat mai mulți invitați laici din exteriorul grupului, dar au existat și momente când beneficiarii au devenit protagoniști. 

Luni, 28 octombrie, în prima partea a zilei s-a realizat primirea participanților și instalarea în casa de oaspeți „Vila Margareta”, aparținând Oratoriului „Don Bosco”, din apropiere. Partea a doua a zilei a cuprins mai multe momente utile grupului: o activitate de închegare a grupului moderată de dra. Calotă Adriana, de profesie formator; o incursiune prin realitatea pastorală a fiecărei parohii reprezentate, despre începutul Anului Pastoral, moderată de pr. Marian, cina și un timp de vizitare al orașului pe timp de seară.

Marți, 29 octombrie 2024, ziua a început cu un timp spiritual de rugăciune în comun – Sfânta Liturghie, prezidată de pr. Iosif. Următorul moment semnificativ al zilei a fost coordonat de dna. psiholog Ioana Tuță, care a îndreptat atenția spre mai multe subiecte utile cum ar fi: nevoi – cauză și efect, comunicarea – cheia înțelegerii interpersonale, „cum să ne facem auziți” etc. Programul de după-amiază a fost împărțit în două etape. Prima etapă a constat în prezentarea rezultatelor unui studiu realizat în ultimii doi ani, de către un grup de tineri din Echipa Diecezană, cu privire la realitatea tinerilor din Arhidieceza de București; astfel, dl Marius Dumea și dra. Adriana au prezentat situația adolescenților și a tinerilor din parohii, preferințele lor, motivații, așteptări sau provocările cu care se confruntă. În etapa a doua, câțiva cursanții (pr. Marian, sr. Tereza și fr. Vladimir) au facilitat colegilor lor informații despre diverse aplicații media care pot fi folosite la activitățile formative din parohii (Canva, Kahoot, Mentimeter, Prezi, ChatCBT etc.). Ziua s-a încheiat cu un timp de adorație în comun moderat de fr. Vladimir și sr. Andreea.

A treia zi, miercuri, 30 octombrie 2024, după Sfânta Liturghie prezidată de pr. Daniel și micul dejun, pr. Adrian a exemplificat mai multe tipuri de dinamici de grup (jocuri, interacțiune în grup mic și mare, interiorizare și expunere) avându-i în rolul de tineri beneficiari pe însuși lucrătorii pastorali. Partea a doua a zilei a constat într-o drumeție în Dobrogea, care a început cu vizitarea Oratoriului Don Bosco, parohiile „Sfântul Pius din Pietrelcina” și „Sfântul Anton de Padova” și a continuat cu vizitarea mănăstirii și a peșterii Sfântului Ioan Casian, respectiv Cheile Dobrogei.

În ultima zi, joi, 31 octombrie 2024, programul a fost mai scurt și a inclus Sfânta Liturghie (celebrant principal: pr. Mihai) și încă două momente: primul a constat în prezentarea mai multor resurse pastorale media sau didactice, care urmează să fie puse la dispoziția cursanților; iar al doilea moment a constat în concluzionarea întregului eveniment, un timp propice în care toți cei prezenți au putut exprima cum au simțit întreaga experiență.

Mărturisirile lor pot fi observate, sintetic, în continuare:

„Au fost câteva zile în care am reușit să compilăm anumite lucruri, care să ne ajute să învățăm mai bine comportamentul tinerilor, să vedem cum putem face ca o cateheză să fie mai atractivă pentru adolescenți și tineri, să vedem într-adevăr cum putem să-i ajutăm să se apropie de Dumnezeu, dar și cum să reușească să se cunoască pe ei înșiși.” (pr. Iulian)

„Aceste zile încărcate de spirit tineresc au făcut din noi cu siguranță lucrători mai dornici să continuăm împreună pe cale.” (pr. Daniel)

„Comuniune, spiritualitate și practicitate, așa as putea rezuma zilele petrecute la Constanța împreună cu colegii lucrători pastorali de Tineret din Arhidieceza de București. Împreună am simțit slujirea încredințată ca fiind una provocatoare, dar și edificantă. Împreună în pastorația Tineretului și cu Tânărul prin excelență Cristos.” (Sr. Tereza)

„Aceste zile de formare au fost zile de har, căci așa cum Isus Cristos i-a trimis pe apostoli să vestească evanghelia, tot așa și noi suntem trimiși să vestim evanghelia, iar ceea ce a constituit punctul central al cursului a fost modul în care să putem fi intermediari între Dumnezeu și tinerii de azi, pentru a le arăta că și lor li se adresează Dumnezeu.” (pr. Mihai)

„O întâlnire utilă, care ne-a lărgit orizontul în ceea ce privește pastorația tinerilor și nu numai. Formare umană, momente spirituale, jocuri și voie bună, care ne-au ajutat să ne cunoaștem mai bine între noi și pe noi.” (Sr. Andreea)

„Timpul petrecut la cursul de formare a fost unul foarte rodnic. În această perioadă am avut ocazia să întâlnesc și să ascult oameni bine pregătiți, care au împărtășit lucruri de mare valoare. Astfel, plec de aici cu un bagaj frumos de cunoștințe care mă va ajuta să îmbunătățesc activitățile pastorale cu tinerii.” (pr. Iosif)

„Am venit la aceste zile de formare cu o sete și o dorință aprinsă de a învăța. Am plecat cu o cantitate impresionantă de informații și sfaturi practice. Comuniunea cu ceilalți participanți a fost palpabilă. M-am simțim ca aparținând aceleași familii, chiar dacă suntem foarte diferiți unii de alții. Fiecare dintre participanți a fost deschis în a-și împărtășii experiențele, ceea ce îmi și doream.” (Fr. Vladimir)

„După acest curs am ajuns la concluzia că Biserica transmite învățătura lui Cristos și prin cateheză. Metodele catehetice sunt diferite în timp și spațiu. Însă toate au aceeași finalizare, scop – reaprinderea credinței primite la botez, salvarea sufletelor. Nimeni nu poate da ceea ce nu are. Deci, la timpuri noi, metode noi de cateheză.” (pr. Pavel)

După cum se poate observa, toți cei prezenți au trăit o experiență frumoasă de comuniune și creștere spirituală, dar și profesională. Centrul Diecezan va facilita și în anii următori experiențe similare unde sunt așteptați și lucrători pastorali noi care să se bucure de o experiență similară.

CDPT