Ecouri după ieșirea tinerilor diecezei la munte

Ziua de sâmbătă, 3 iunie 2023, a început destul de devreme pentru cei 19 tineri, o soră și doi preoți care am pornit cu inimile deschise într-o nouă aventură: ”Comuniune și spiritualitate cu pași de munte”, eveniment organizat de către Centrul Diecezan pentru Pastorația Tineretului și SKV București.

Ajunși în Azuga, în ciuda prognozei ce anunța ploaie, văzând soarele ieșit în întâmpinarea noastră, am pornit cu mult optimism și voie bună spre cabana ”Popasul Uriașilor”.

Găsind pe traseu un luminiș frumos, am făcut o pauză pentru o Sfântă Liturghie, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru tot ajutorul pe care ni l-a oferit și rugându-l să ne aibă în grija Lui și în continuare.

Obosiți, dar foarte fericiți, am ajuns după câteva ore de mers la cabana ”Popasul Uriașilor”, aflată la o altitudine de 1530 m, fiind întâmpinați cu multă căldura și cu o mâncare delicioasă de către gazda din locație.

După pauza de masă, o parte din grup s-a întors în Azuga cu telegondola, iar cealaltă parte a coborât muntele la pas, nelăsând-se impresionați de ploaia care deja începuse, dar care s-a dovedit inofensivă.

Reîntâlniți în punctul de pornire, am hotărât împreună să mergem direct acasă, fără alte opriri, obosiți, dar mândri de reușita noastră, deja plănuind și alte experiențe de acest gen.

Ieșirea noastră și-a atins scopul, acela de a ne aduce mai aproape unul de celălalt și, mai ales, de Dumnezeu. Am reușit să ne cunoaștem mai bine sau chiar să ne facem prieteni noi. Momentele mai grele de pe traseu au reușit să ne apropie, demonstrându-ne că nu suntem singuri și că, uneori, putem primi ajutor de unde nu ne așteptăm.

Ne bucurăm foarte mult că acest eveniment a fost întâmpinat cu atât de multă căldură și entuziasm și sperăm că a fost o experiență plăcută și benefică pentru toată lumea.

Monica – CDPT

Iată câteva impresii din partea altor participanți:

„O experiență de neuitat! Chiar dacă fără exercițiu pe munte, dar cu încredere, am urcat și am ajuns într-un final la cabană. O zi plină de energie și aer curat, comuniune și ajutor reciproc, un loc în care am putut într-adevăr simți și comuniunea cu Dumnezeu fiind mai aproape de el pe munte, asemenea lui Moise. A fost o zi în care am putut să ne apropiem unul de celălalt, lăsând  la o parte tehnologia și zgomotul; drept consecință comuniunea dintre noi și Dumnezeu ne-a îmbucurat inimile.” (pr. Iulian)

„A fost o experiență minunata care ne-a ajutat sa ne conectăm atât cu natura cât și cu cei din jurul nostru, dar și cu noi înșine. Am reușit sa avem și o comuniune cu Dumnezeu, pe care l-am simțit prezent în mijlocul nostru pe tot parcursul drumeției. (Ana Maria)

„Am auzit multe lucruri frumoase despre ”Popasul Urșilor” și sâmbătă am avut, în sfârșit,  ocazia sa ajung acolo. Cu toate ca drumul a fost lung și obositor, compania a fost atât de plăcută, încât am uitat de aceste lucruri. Traseul a fost ocazia perfectă pentru legarea unor noi prietenii, dar și pentru limpezirea gândurilor, departe de agitația Bucureștiului. (Andra)

„Pentru mine, cel puțin, a fost o experiența nouă. A fost o zi plină de energie pozitivă din partea celor din jur. Liturghia din natură a fost o experiență unică .Urcarea pe munte a fost o încercare pentru mine, fiind prima dată, dar a meritat totul când am ajuns în vârf și am văzut peisajul montan. Organizatorii au fost mereu pe fază să nu se întâmple nimic și să se asigure că suntem în siguranța.” (Iulian)

„Mulți dintre noi eram pentru prima dată într-o astfel de expediție. M-a edificat să văd cum asta nu conta; că și cel fără experiență poate să ajute sau să încurajeze pe cel cu mai multă practică, dar care nu se simțea prea bine. Parcurgerea drumului împreună ne-a oferit ocazia de ne cunoaște reciproc, dar și propriile limite. Competitivitatea nu era prioritatea noastră, ”cine ajunge primul sus”, ci mai degrabă bucuria de a fi împreună.” (Ioana)

Chiar dacă se anunța ploaie toată ziua, și eram puțin sceptici de cum se va desfășura ziua noastră la munte, din fericire am avut parte de o vreme destul de bună și am putut să ne pornim pe traseu. Traseul a fost bine ales pentru a fi realizat într-o zi, având parte și de o priveliște frumoasă la cabana ”Popasul Uriașilor”. La întoarcerea de pe traseu am avut parte de puțină ploaie, dar asta nu a împiedicat voia bună a grupului. A fost o experiență foarte frumoasă pe care sper să o repetăm cât mai des. (Ana)

Mai multe fotografii de la eveniment pot fi observate aici .