– Ecouri după ”Scoala de voluntariat” –

”Și tu poți fi o inimă mai bună”

Acesta a fost gândul pe care organizatorii, Centrul Diecezan pentru Pastorația Tineretului, au dorit să îl transmită participanților la cursul formativ numit ”Școala de voluntariat”, eveniment desfășurat la Oratoriul Murialdo, din Popoești-Leordeni, în perioada 15-18 noiembrie 2018.
A trecut doar o săptămână de la evenimentul care a mișcat inimile a peste 70 de persoane, beneficiari, invitați, organizatori sau colaboratorii din locațiile pentru activitățile de voluntariat. A fost un timp de 4 zile în care s-a conștientizat că inima este făcută pentru a iubi, iar aceasta o poți face dăruindu-te celorlalți.
Acest lucru l-au făcut fiecare dintre cei care au luat parte la această ”Școală”, un proiect care se derulează pe parcursul a doi ani de zile (2018-2019) și care este împărțit în trei părți: două cursuri formative și activitatea de voluntariat care leagă cele două părți.
Prima parte a proiectului a fost prevăzută cu multe activități de tip teoretic (prezentări libere, workshop-uri, activități de grup etc.) dar și practic (experiențe de voluntariat în locații specifice), cu caracter spiritual (Sfânta Liturghie, Adorație rugăciunea de dimineață sau pentru finalul zilei etc.) și chiar recreativ (jocuri competitive de grup, serată folclorică sau muzică contemporană).
Centenarul marii Uniri s-a comemorat și în cadrul acestui eveniment, în seara de vineri, când a fost organizată o serată de folclor, în care participanții au putut conștientiza mai profund apartenența la poporul român, prin dansuri și cântece specifice.
Locațiile unde tinerii participanți ai trăit experiențe profunde prin activități de voluntariat a fost oferite de asociații ca: ”Iubește-mă așa cum sunt”, Căminul de bătrâni ”Sfânta Maria”, Grădinița ”Sfânta Agnes”, din Popești-Leordeni și Centrul de Recuperare pentru Copii ”Dr. Nicolae Robănescu”, Serviciul Iezuiților pentru refugiații din România, ”Ateliere protejate”, Comunitatea franciscanilor și Misionarele Carității (Surorile Macii Tereza de Calcutta) din București. La finalul fiecărei zile, voluntarii au avut ocazia de a împărtăși din trăirile lor, iar mărturiile lor au fost foarte profunde.
Următoarele două etape ale proiectului au prevăzut acțiuni de voluntariat (minim 40 de ore în următoare 12 luni în locații alese de participanții-beneficiari) și încă un curs de aprofundare a temei voluntariatului, în toamna anului următor.
Iată aici câteva impresii după această primă etapă:

„Au fost niște zile încărcate din punct de vedere spiritual. Am învățat de la copiii cu care am lucrat că trebuie să mă bucur mai mult de viată și că trebuie să prețuiesc mai mult oamenii din jurul meu, mulțumind-le că îmi sunt alături mereu. După aceste zile am conștientizat că trebuie să-mi pese mai mult de oamenii care se află în nevoie și că trebuie să renunț la confortul personal, dăruindu-le din timpul meu. Am plecat cu multe idei, pe care o să încerc sa le pun in practică și în viața de zi cu zi.” (Cerasela)

„A trecut mult timp de când nu am mai participat la o astfel de adunare. Tematica mi-a plăcut mult și simt ca am găsit motivația necesară pentru a reîncepe activitatea de voluntariat, puterea de a crede ca este timp pentru ceea ce dorim să facem cu adevărat, să trecem peste barierele care uneori ne opresc. Mai mult am avut ocazia să întâlnesc oameni noi, în unii să mă regăsesc. Oameni minunați, plini de energie, foarte prietenoși, care oferă multe zâmbete și pe care îmi doresc să-i reîntâlnesc. Activitățile au fost bine organizate și au atins anumite subiecte care au fost clarificate. Momentele au fost memorabile. Mulțumesc tuturor care au făcut posibila acest eveniment. (participant anonim)

„Școala de voluntariat a fost un eveniment foarte reușit și plin cu experiențe frumoase, mai ales când am făcut practică voluntară în diferite locații. La Școala de voluntariat am învățat foarte multe lucruri legate de voluntariat, de exemplu, cum trebuie sa fii ca voluntar și ce face un voluntar. Mi-a plăcut foarte mult și abia aștept sa particip și anul viitor.” (Hunor)

„Școala de Voluntariat a fost mai mult decât o activitate de trei zile pline. Pentru mine, aceasta s-a concretizat într-un “mesaj” pe care am plăcerea să îl port cu mine tot restul vieții și pe care trebuie, neapărat, să îl împărtășesc cu cei din jurul meu. Experiența dăruită este unică și nu aș schimba-o cu alta, deși au fost unele momente mai puțin plăcute, fiind surprinsă de situația oamenilor nevoiași întâlniți. După ce am stat puțin și m-am gândit la tot ce s-a întâmplat, mi-am dat seama că atât momentele frumoase, cât și cele mai puțin frumoase, au făcut parte din întregul proces prin care trebuia să trec pentru a înțelege pe deplin ce înseamnă să fii cu adevărat voluntar. Astfel, acest curs mi-a demonstrat următorul lucru: să fi voluntar nu înseamnă să faci absolut totul numai din plăcere, ci și din curaj și bunătate. Acestea sunt cele trei valori principale pe care trebuie să le aibă un voluntar și mă bucur ca le-am descoperit și le-am înțeles singură, prin ceea ce am simțit în cadrul acestei activități.” (Andreea)

„A fost o experiență nouă, pregătită cu multe eforturi, dar și dăruire. Privind la trăirile și sentimentele simțite de ceilalți organizatori sau participanți, mi-am spus că într-adevăr s-a reușit crearea unui eveniment care a făcut loc la multă profunzime trăită în interiorul fiecăruia. Sper ca și ediția următoare să fie, cel puțin, la fel de intensă. A meritat orice efort!” (pr. Marian)

Poze de la eveniment pot fi văzute aici:
https://www.facebook.com/pg/cdptbucuresti/photos/?tab=album&album_id=1991045587615246

Echipa CDPT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *