February 22, 2017

F.A.Q. – Întrebări frecvente

1.  Din cine este formată mai exact echipa CDPT?

 

  • Din câte un tânăr reprezentant (sau mai mulți) ce aparține/aparțin unui grup parohial din perimetrul orașului București, alături de un preot responsabil cu pastorația tineretului (actualmente, pr. Marian Blaj). În medie, un tânăr rămâne membru al echipei timp de 5 ani. Un preot, cât dorește Dumnezeu…

 

2. Care sunt criteriile pe baza cărora un tânăr poate face parte din echipa CDPT?

  • Un tânăr intră în echipa Centrului pentru a-și reprezenta parohia din care face parte, iar asta se poate întâmpla în urma propunerii exprese din partea uneia din următoarele părți: tânărul care deja face parte din echipă și/ sau este de la aceeași parohie cu cel propus, preotul responsabil cu pastorația tineretului în parohia din care face parte cel propus, preotul responsabil cu pastorația tineretului la nivel de Arhidieceză. Desigur, apartenența la Centru vine în baza nevoilor organizației. Există o dezbatere pe baza propunerii și un vot care să confirme sau care să infirme intrarea unui nou membru în echipă.

 

3. Cu ce se ocupă mai exact Centrul?

  • Centrul se reunește săptămânal, în fiecare miercuri, începând cu ora 19:00, la sediul din strada General Henri Mathias Berthelot, nr. 19, pentru a dezbate pe larg cele mai importante subiecte de pe ordinea de zi. Activitatea principală se învârte în jurul organizării și respectării Planului Pastoral, propus la începutul fiecărui An Pastoral (de obicei, în septembrie-octombrie), iar mai precis, pe organizarea activităților incluse în acest Plan. De asemenea, Centrul are ca scop și o formare spirituală, având loc constant momente spirituale, de rugăciune în interiorul grupului, dar și momente recreative, ieșiri lunare, cu scopul de a închega relațiile între membri.

 

4. Ce este un Plan Pastoral?

  • Planul Pastoral reprezintă cel mai amplu instrument prin care se exercită pastorația tineretului. Acesta este format dintr-un mesaj spiritual specific fiecărui an, obiectivele generale ale Centrului, sfaturi de organizare ale activităților în fiecare parohie, organizate pe patru planuri generale (educațional, cultural-recreativ, liturgic și caritabil), activitățile comune propuse tuturor tinerilor la nivel de Arhidieceză pentru anul respectiv, organizarea grupului parohial de tineri, dar și al echipei CDPT.

 

5. Cum te poți implica în organizarea activităților Centrului?

 

  • În Planul Pastoral de care vorbeam mai sus sunt incluse și anumite evenimente care oferă ocazia tinerilor să se implice activ și în mod direct în organizarea evenimentelor propuse. Spre exemplu, pot lua parte la organizarea procesiunilor, prin voluntariat, și de asemenea, mai au ocazia de ajuta la organizarea unor evenimente mai importante, la inițiativa Centrului (vezi Deschiderea Anului Pastoral 2016-2017, unde am oferit șansa mai multor persoane de a intra în echipa de organizare a patru evenimente mari din Planul Pastoral). În plus, orice tânăr poate ajuta activitățile Centrului printr-o colaborare eficientă cu tânărul/tinerii care îi reprezintă la Centru.

Mai ai alte întrebări? Nu ezita să ni le spui!

Fii speranță pentru aproapele!

„Adevăr vă spun: tot ce aţi făcut unuia dintre fraţii mei cei mai mici, mie mi‑aţi făcut” (Mt 25,40)

Pentru mai multe detalii, da click aici