Întâlnirea internațională de pregătire pentru ZMT Lisabona 2023

Fatima, 17-19 octombrie 2022

Iată detalii despre întâlnirea de pregătire a Zilelor Mondiale ale Tineretului care vor avea loc anul următor la Lisabona (1-6 august 2023). Aceste detalii ne sunt oferite de către cei care ne-au reprezentat, pr. Felix Roca – coordonator al Comisiei națională de Tineret și Raluca Cocuț – secretar:

„În perioada 17-29 octombrie a avut loc, la Fatima, în Portugalia, întâlnirea internațională de pregătire pentru ZMT Lisabona 2023. La întâlnire au participat delegații ale conferințelor episcopale, ale mișcărilor și asociațiilor de tineri și ale congregațiilor religioase din întreaga lume: 280 de participanți din 180 de țări. Întâlnirea pregătită de Comitetul de Organizare Local (COL) în colaborare cu Secțiunea de Tineret din cadrul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață a avut menirea de a oferi informații referitoare la evenimentul care va avea loc în perioada 1-6 august 2023 la Lisabona, precum și de a culege sugestii și recomandări din partea responsabililor cu pastorația tineretului. Din partea Conferinței Episcopale din România au participat părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului și Raluca Cocuț, voluntară în cadrul aceluiași oficiu.

În prima zi, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, cardinalul Kevin Farrell, a subliniat că următoarea Zi Mondială a Tineretului (ZMT), de la Lisabona, este una dintre „cele mai importante”, deoarece va avea loc în perioada post-pandemică: „Este poate una dintre cele mai importante, în ultimii 30 de ani, pentru că urmează să renască din nou, după mult timp, de la ZMT Panama”. Oficialul Sfântului Scaun a susținut că este necesar „să-i lăsăm pe tineri să fie protagoniști”, cu „ideile lor creative”.

Întâlnirea de la Fatima a inclus un mesaj video din partea Papei Francisc, care i-a salutat pe participanți. „Du-te și spune-i mamei ce faci. Nu vă simțiți niciodată orfani: o aveți pe Maica Maria și pe Maica Biserică”, a spus el. Papa Francisc a subliniat, de asemenea, importanța ascultării „cu inima” încurajându-i pe participanți în munca lor.

Cardinalul Manuel Clemente, patriarh de Lisabona, a subliniat că acest ZMT este un eveniment important de „revitalizare” și „întinerire” a Bisericii și a societății. Oficialul portughez a vorbit despre un moment „unic”, care a stârnit „cel mai mare interes” din partea autorităților politice. Episcopul Jose Ornelas Carvalho, președintele Conferinței Episcopale Portugheze, a exprimat bucuria bisericii locale de a găzdui acest important eveniment.

În prima zi a întâlnirii, a fost prezent cu un cuvânt de încurajare și președintele Parlamentului portughez, Augusto Santos Silva, care a exprimat bucuria poporului portughez de a găzdui următorul ZMT și care i-a asigurat pe toți cei prezenți de ospitalitatea și grija cu care statul contribuie la buna organizare a întâlnirii mondiale din 2023. 

În prima sesiune plenară din cea de-a doua zi a întâlnirii, departamentul de volutariat a prezentat audienței oportunitățile de voluntariat pe care ZMT Lisabona le pune la dispoziția tinerilor din întreaga lume: pe termen lung, pe termen mediu sau pe termen scurt, precum și toate beneficiile incluse, puse la dispoziție de comitetul local de organizare. 

De asemenea, au fost atinse aspecte ce privesc Zilele în Dieceze. Atât marile orașe cât și comunitățile mai mici se pregătesc să primească pelerini de pe întreg mapamondul. Zilele în Dieceza vor avea loc în perioada 26-31 iulie 2023 și vor fi o oportunitate pentru tineri să cunoască comunitățile locale, particularitățile diecezane, vor descoperi cultura portugheză și vor trăi o experiență misionară în stilul ZMT. 

În ultima sesiune a dimineții au fost prezentate mai multe detalii cu privire la înscrieri. S-au prezentat opțiunile de înregistrare, informațiile și documentele necesare și aspectele logistice care trebuie respectate de fiecare grup care se înscrie la ZMT Lisabona 2023. 

Lucrările de după-amiază au cuprins dezbaterile în grupuri mici, unde fiecare delegat a putut contribui cu recomandări, propuneri și aspecte importante în ce privesc participarea tinerilor la ZMT Lisabona din propriile țări și comunități. Concluziile discuțiilor în grupuri mici precum și ale COL au fost împărtășite în plenara din ultima parte a zilei.

Cea de-a treia zi a întâlnirii a fost rezervată vizitei la Lisabona, unde participanții de la Fatima s-au întâlnit cu primarul capitalei portugheze. Apoi, COL au prezentat tuturor celor prezenți locurile evenimentelor centrale unde tineri de pe întreg mapamondul se vor întâlni în 2023: parcul pentru liturghia de deschidere și Via Crucis, locația pentru Centrul Vocațional și Parcul Reconcilierii, precum și locul unde vor avea loc seara de veghe și Liturghia de încheiere a ZMT Lisabona, în prezența Papei Francisc.

Desfășurată la Fatima, la Sanctuarul Sfintei Fecioare Maria, întâlnirea a fost îmbogățită cu multe momente de rugăciune și de comuniune, în care au fost încredințate toate pregătirile întâlnirii, precum și reușita acesteia.”

Pentru următoarele detalii, despre cum decurg pregătirile acestui eveniment major, dar și despre cum puteți participa (voluntar sau pelerin) urmăriți următoarele adrese:

Site-ul CDPT (oficial): www.cdpt.ro/evenimente majore

Facebook CDPT: Centrul Diecezan pentru Pastoraţia Tineretului – București

FACEBOOK (România): https://www.facebook.com/worldyouthdayRomanian

Site ZMT (oficial) : https://www.lisboa2023.org/en/