O memă, conform Dicționarului Limbii Române, este o idee sau tipar comportamental care se răspândește prin imitație în cadrul unui grup social. Înainte de a vă pierde complet interesul, vă promit că acest articol nu este unul științific. Dacă era, plagiatul definiției m-ar fi urmărit în posturile înalte unde mă va duce cariera mea strălucitoare (aceasta este una dintre glume).
Dar chiar și plagiatul nu a fost întâmplător. A fost de pe dexonline.ro. Ce a fost așa de special? vă puteți întreba. Ei bine, e faptul că a fost de pe internet. Multe lucruri s-au mutat, în ultima vreme, în online. Ziare, televiziuni, viață socială, totul acum se face online. Iar acest ecosistem proaspăt creat (nici măcar 50 de ani nu are) a devenit spațiu propice pentru o reacție adecvată față de lumea în care trăim.
Să facem un rezumat al situației prezente înainte de apariția internetului. Dacă voiai să afli o știre, deschideai televizorul pe unul din posturile mari. Acolo, urmărind un limbaj fix și ușor așchios, niște prezentatori îți relatau faptele ușor distorsionate pentru a se potrivi ca o mănușă pe ideologia lor favorită. Același lucru se aplica și pentru ziare, radio sau orice altă formă de informare în masă. Nu degeaba spunea vecinul meu, Mark Twain, că „Dacă nu citești ziarul, ești neinformat. Dacă citești ziarul, ești dezinformat”.
În mare, era vorba despre niște vectori de opinie care se luau prea în serios. Ei salvau oamenii la ordinea zilei, descopereau tot felul de pericole pentru bunul mers al societății și pentru dezvoltarea durabilă și multilaterală a acesteia, luptau până și în somn cu retrograzii care voiau să ne întoarcă în Evul Mediu cu valorile și tacticile lor. Tot ce trebuia să faci este să îi crezi pe cuvânt, altfel riscai să primești, în numele toleranței, un val de epitete standard (pe mine mă deranjează că nu se obosesc să vină cu ceva personalizat).
Pe acest fond, s-au dezvoltat, o dată cu apariția internetului și, în special, cu popularizarea Facebook, o gamă largă de comunități online bazate pe un mod original de a transmite informația. Ecce meme. Am forțat puțin latina pentru a da un aer de grandoare momentului. Partea ironică a acestui eveniment este că, la început, aceste comunități nu își doreau decât să fie grupuri de amuzament, bazate pe râsete și voie bună. Dar au putut măreții luptători pentru dreptate socială să le ignore și să le lase în pace? Nu au putut, direcția propășirii sociale nu permitea nici un fel de deviaționism de la linia oficială.
Ce s-a întâmplat după aceea a fost un minunat exemplu de “de ce să nu lovești cu bățul în stupul de viespi”. Internetul a devenit patria tuturor celor care s-au bucurat de tatuaje pe cap făcute cu bocancul. Pe Facebook, poți găsi foarte multe meme-uri care transmit o plajă largă de idei mai mult sau mai puțin corecte politic. Surpriza mare pentru cei care erau obișnuiți să dicteze ritmul prin presă a fost că, de odată, cei care erau atât de ușor de controlat prin fluxul de informații au început să danseze pe ritmuri străine. Doar nu credeați că molima cu știrile false a apărut pentru că băieții buni au devenit brusc interesați de buna informare a publicului, nu-i așa?
O memă are două părți. Prima parte este o poză deja populară, care se poate alege dintr-un grup uriaș de poze existent pe internet. Aceste poze trebuie neapărat asortate perfect la mesajul dorit. Pentru a le asorta, este necesar să cunoști semnificația acesteia și modul în care compui partea a doua a memei, textul, care trebuie să urmeze tiparul specific pozei alese. Nu poți să improvizezi prea mult pe memă și să te aștepți să își păstreze eficiența.
Ce face din meme o armă atât de eficientă? În primul rând este faptul că sunt ușor de urmărit. Utilizatorii de Facebook, fiind familiari cu meme-urile, pot anticipa exact ce urmează și pot asimila ușor mesajul acesteia, fără a fi necesară o cantitate uriașă de concentrare. În al doilea rând, este faptul că este mai ușor să citești o duzină de cuvinte pe o poză decât să citești un studiu atent fabricat de câteva pagini. În al treilea rând este faptul că oricine poate face o memă și să o distribuie în câteva minute.
Ce rezultate au avut meme-urile pe internet? Să zicem doar că, printre altele, a apărut o țară fictivă, Kekistan. Locuitorii acesteia se numesc kekistanezi și sunt într-un război memetic cu cei care le țin țara sub ocupația tiranică, normies (prescurtare de la normals, normalii). Kekistan are steag, imn, armată, ordin cavaleresc, proiect de țară, oficii de propagandă, religie oficială, universități, front de eliberare națională etc. Când te gândești că totul a pornit ca o glumă și la nivelul la care a ajuns, mai că îți crește inima în piept de mândrie. Până la urmă, este vorba despre un grup de oameni care crează materiale doar pentru a aduce zâmbetul pe buzele altor oameni.
În concluzie, vă invit să urmăriți și voi meme-urile de pe Facebook și, ca o provocare, să încercați să creați și voi câteva. Cine știe, poate vom face la un moment dat un concurs de meme-uri pe pagina noastră de Facebook.
Ropotă Rafael Emanuel
At this time I am going away to do my breakfast, after having my breakfast coming yet again to read other news.
I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a log that’s both
equally educative and amusing, and let me tell you, you
have hit the nail on the head. The problem is an issue that not
enough people are speaking intelligently about.
Now i’m very happy that I found this in my search for something
reggarding this.