Pregătirea grupului arhidiecezan pentru ZMT Portugalia

Sâmbătă, 8 iulie 2023, la Mănăstirea călugărilor ioaniți ”Sfânta Familie”, din Bucureștii Noi, s-a desfășurat o întâlnire de pregătire, cunoaștere și informare a grupului arhidiecezan pentru Întâlnirea Mondială a Tineretului. Evenimentul se va desfășura în perioada 26 iulie – 6 august 2023.

În cadrul întâlnirii de sâmbătă, pelerini au petrecut câteva ore împreună, iar în programul zilei s-au aflat momente ca: salutul pelerinilor (s-a recitat rugăciunea oficială a ZMT și s-a cântat imnul), jocuri de coeziune, sesiune de informare cu ultimele noutăți cu posibilitatea de întrebări și s-a încheiat cu Sfânta Liturghie, în cadrul căreia pr. Dan Suciu, superiorul comunității, ne-a vorbit despre mănăstire și comunitatea sa.

Ce poate fi știut despre grupul arhidiecezan de pelerini care participă la Întâlnirea Mondială a Tineretului sunt următoarele:

Grupul este alcătuit din 54 de pelerini. Grupul majoritar (50 per.) va participa la ”Zilele în dieceze” (26 – 31 iulie 2023 – Dieceza de Porto) și toți la săptămâna propriu-zisă ZMT (1-6 august 2023). Grupul este constituit din 12 persoane consacrate: 9 preoți, un frate franciscan și două surori.

Programul pentru experiența din Dieceza de Porto va fi următorul:

26.07 (miercuri) – primirea pelerinilor români și repartizarea la familii;

27 – 28.07 (joi – vineri) – dimineața activități în parohia gazdă iar după-amiază timp petrecut în centrul orașului Porto-Gaia (vizitarea locurilor de interes turistic și cultural / biserici care vor găzdui momente de rugăciune la Preasfântul Sacrament / rugăciuni stil Taize / spovadă / sau concerte în aer liber); seara pelerini se întorc la familiile gazdă.

29.07 (sâmbătă) – dimineața va avea loc Sfântă Liturghie împreună cu pelerinii din întreaga dieceză și Ep. Manuel Linda; după-amiază tinerii vor fi invitați ”să bea” din cultura portugheză: dans, teatru, muzică tradițională, clasică și modernă.

30.07 (duminică) – zi rezervată pentru ca pelerinii să o petreacă cu familiile gazdă (dimineață familiile și tinerii sunt invitați să participe la Sfânta liturghie de duminică, urmată de prânz și de o după-amiază în familie); seara, sărbătoare pregătită de Vicariatul Diecezei de Porto.

31.07 (luni) pelerinii își pot începe călătoria spre JMJ (Lisabona).

Săptămâna din Lisabona are prevăzut următorul program și activități:

31.08 (Luni) – primirea și distribuirea pelerinilor în zona LISABONA

1.08 (Marți) – vizitarea orașului Lisabona și Sf. Liturghie de deschidere a evenimentului; 

2.08 (Miercuri) – Cateheză (limba. română), Festivalul Tinerilor, Orașul Bucuriei (Centrul reconcilierii + Târgul vocațional);

3.08 (Joi) – Cateheză, Ceremonia de bun venit (cu Papa Francisc), Festivalul Tinerilor  și Orașul Bucuriei;

4.08 (Vineri) – Cateheză + Calea Crucii (cu Papa Francisc), Festivalul Tinerilor, Orașul Bucuriei;

5.08 (Sâmbătă) – Pelerinajul până la parcul Tejo și Veghea nocturnă cu Sfântul Părinte;

6.08 (Duminică) – Liturghia de încheiere, întoarcerea spre cazare;

7/8.08 (Luni/Marți) – plecarea spre România;

Cu Sfânta Liturghie de duminică (6 august 2023) se va încheia și Anul Pastoral al tinerilor în curs (2022-2023). Următorul an pastoral (2023-2024) va fi inaugurat pe data de 7 octombrie 2023.

Mai multe poze de la evenimentul de sâmbătă pot fi observate aici.

Mai multe detalii despre experiența grupului arhidiecezan pot fi întâlnite și în revista ”Actualitatea creștină”, la rubrica ”Suflet tânăr” (aparițiile iunie, iulie august și septembrie).

Pr. Marian Blaj,

Responsabil Diecezan de Tineret