Preoții Arhidiecezei prezenți la Cupa Calix Sacerdotum

În perioada 29–31 august 2023, în localitatea Iași, se va desfășura campionatul național de fotbal destinat preoților romano și greco catolici din România. Arhidieceza de București va fi reprezentată la acest eveniment de un grup de 12 preoți.

”Calix Sacerdotum” reprezintă numele competiției sportive de fotbal (în sală) care, în ultimii șapte ani, a adunat preoți din întreaga țară pentru un timp de de sport, dar și de comuniune. Preoți romano și greco-catolici se organizează în echipe și reprezintă diecezele și eparhiile din care provin. Prima ediție a avut loc în anul 2016 și s-a desfășurat la București. Evenimentul este organizat în fiecare an de Clubul Sportiv Român coordonat de dl. Claudiu Roznovszky, fost membru al Centrului Diecezan pentru Pastorația Tineretului (1999-2009), care și în prezent continuă să organizeze evenimente sportive în Arhidieceza de București (ex. campionate de footbal, drumeții montane, tabere sportive etc.).

Pentru ediția din acest an s-a realizat o echipă de 12 preoți (pr. Gabriel Popa, pr. Emanuel Dumitru, pr. Eduard Bucur, pr. Lucian Ianuș, pr. Petrică Imbrea, pr. Emanuel Pita, pr. Lucian Bosoi, pr. Damian Cimpoieșu, pr. Daniel Benchea, pr. Virgil Susanu, pr. Paul Isciuc și pr. Paul Onode)  care va reprezenta Arhidieceza de București la actuala ediție. La această competiție și-au anunțat prezența și alte echipe precum: Dieceza rom.-cat. de Iași, Dieceza rom.-cat. de Timișoara, Eparhia gr.-cat. de Oradea, Eparhia gr.-cat. de Alba Iulia și Făgăraș, Eparhia gr.-cat. de Cluj-Gherla, Eparhia gr.-cat. de Maramureș și Eparhia gr.-cat. de Lugoj.

Programul pregătit de organizatori nu prevede doar activitățile specifice competiției. În program se vor afla și momente de comuniune sacerdotală între participanți, dar și cu episcopii locului Iosif Păuleț și Petru Sescu. De asemenea, se vor vizita și obiectivele spirituale sau turistice mai semnificative ale orașului.

Dacă cazarea jucătorilor se va face la Institutul Teologic Romano Catolic ”Sf. Iosif”, meciurile se vor juca în sala polivalentă ”Dan Constantin Irimiciuc”, de lângă Palatul Culturii, ambele locații aflându-se în orașul Iași.

Cea mai bună clasare pe care echipa Arhidiecezei a obținut-o a fost la prima ediție unde s-au clasat pe locul doi. Sperăm ca și în acest an să obțină unul din primele locuri.

Câștigătoarea ediției din acest an va participa la Campionatul European de Fotbal în Sală, care se va desfășura anul viitor în localitatea Shkoder, din Albania. Perioada va fi anunțată ulterior.

CDPT