Retrospectiva anului pastoral 2020-2021

Cu evenimentul deschiderii anului pastoral ”Familia Amoris Laetitia”, la care Centrul Diecezan a colaborat alături de Oficiul pentru Pastorația Familiei, se încheie seria activităților dedicate anului pastoral al tinerilor 2020-2021. Până în septembrie membrii Centrului vor intra în bine meritata vacanță de vară. În cele ce urmează puteți observa o retrospectivă a acestui an pastoral, ceva mai atipic comparativ cu ultimii ani.

Pandemia a fost și rămâne în continuare o provocare pentru CDPT, așa cum a fost și rămâne pentru toți. Privind în urmă, observând și manifestarea pandemiei în această perioadă, se poate constata că s-a dovedit a fi cu folos mai mult decât să devină o “piatră de poticnire”. Aceasta deoarece activitatea Centrului nu a stagnat, căci membrii săi s-au adaptat și au continuat.

Ca în fiecare an, am pregătit un program pastoral (3-6 sept. 2020, Predeal) și am convenit să tratăm fiecare eveniment în parte, în funcție de circumstanțe; să îl desfășurăm sau nu, fizic sau online. Am început cu două activități cu prezență fizică: Deschiderea Anului Pastoral în Catedrala ”Sf. Iosif” (10 octombrie), alături de păstorul diecezei IPS Aurel Percă, și proiectul umanitar Fii speranță pentru aproapele, în care am încercat, tineri și adulți, să venim în sprijinul celor afectați de Pandemie. Ne-am mutat apoi în mediul online cu workshop-urile Entuziasm și implicare vs Pandemie (14 noiembrie, dedicat tinerilor), Tinerii și provocările pandemiei (12 decembrie, dedicat lucrătorilor pastorali), activități menite să anime implicarea în comunitatea parohială și concertul de colinde Christus natus est (19 decembrie), un timp în care am rememorat momente de la edițiile trecute. Tinerii din Centru au animat în continuare Ora catolică a tinerilor, abordând teme de actualitate alături de preoții invitați.

Dacă Ziua de Reculegere pentru tineri în Postul Mare (martie 2020) a fost ultima activitate fizică din precedentul an pastoral (2019-2020), cu un eveniment similar (27 februarie 2021) am reluat activitățile fizice. Au urmat mai multe activități în aceeași manieră: Veghea nocturnă – ”24 de ore pentru Domnul”(13-14 martie, în parohii), Veghea de rusalii (22 mai, Catedrala ”Sf. Iosif”), Festivalul tinereții (5 iunie), voluntariat la procesiunea Corpus Domini (6 iunie), întâlnirea de la Cruce (12 iulie, Vârful Caraiman), Deschiderea Anului Familiei (17 iulie, Ciofliceni).

Prin cele două evenimente dedicate animatorilor pastorali Cursul pentru animatorii parohiali (7-9 mai, Ciofliceni) și Tabăra de vară pentru animatorii parohiali (1-4 iulie, Pârâul Rece) am reînceput construirea unei noi generații de animatori, dar și o frumoasă comunitate a celor care sperăm să reușească să anime viața grupurilor parohiale proprii de tineri. Sperăm ca acestor tip de activități să le urmeze și altele iar roadele să înceapă să se observe.

A fost un an cu multă acțiune, dar și plin de frumos. Am avut ocazia să simțim că „ceea ce nu te învinge, te face mai puternic”.

Se cuvine la final să le mulțumesc tuturor celor care alcătuiesc Echipa Diecezană pentru spiritul de dăruire cu care au pregătit fiecare activitate, tinerilor din Trupa Veritá pentru eforturile aferente pregătirii evenimentelor la care au fost cooptați, dar și pentru reușita videoclipului Christus vivit, cât și tinerilor din redacția ”Suflet tânăr” pentru gândurile puse cu drag pe hârtie, lună de lună, pentru a ajunge de la tânăr la tânăr.

În numele tuturor celor care alcătuim Centrul diecezan doresc să mulțumesc tuturor tinerilor care au ales să petrecem timp frumos împreună la activități, preoților și persoanelor consacrate care i-au susținut, dar mai ales, exprim un gând de recunoștință pentru toți voluntarii și colaboratorii alături de care am construit activități reușite și prin care să animăm viața de credință a tinerilor, și nu numai, din Arhidieceza de București.

    În numele tuturor care am avut parte de toate acestea, se cuvine să le mulțumim și păstorilor diecezei, IPS Aurel Percă și PS Cornel Damian, pentru deschiderea și susținerea arătate, fără de care nu am fi putut realiza toate activitățile amintite.

Vă mulțumim și Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Să ne reîntâlnim cu bine la toamnă!

Pr. Marian Blaj,

Oficiul pentru Pastorația Tineretului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *