”Să mergem împreună” pe o cale mai verde!

„Provocarea urgentă de a ocroti casa noastră comună cuprinde preocuparea de a uni toată familia umană în căutarea unei dezvoltări sustenabile și integrale, deoarece știm că lucrurile pot să se schimbe. Creatorul nu ne abandonează, nu dă niciodată înapoi în proiectul său de iubire, nu se căiește că ne-a creat. Omenirea însă are capacitatea de a colabora pentru a construi casa noastră comună.” (Papa Francisc, Laudato si, art.13)

În contextul Sinodului, Centrul Diecezan pentru Pastorația Tineretului, vine în întâmpinarea tinerilor, dar nu numai, cu o nouă inițiativă care abordează un subiect social de actualitate: grija responsabilă față de mediul înconjurător. Toți cei care doresc să se implice o pot face fie prin voluntariat, fie prin reciclarea materialelor utilizate, dar care pot fi refolosite.

Acest proiect se desfășoară deja de 6 ani și a debutat printr-o colaborarea între Centrul Diecezan și Colegiul romano-catolic ”Sfântul Iosif” din București. Tineri din Echipa diecezană, împreună cu elevi ai Colegiului, au colaborat pentru a aduna selectiv materialul reciclabil. În acești ani peste trei tone de materiale reciclabile (maculatură, carton, pet-uri, doze, sticlă, folie, baterii sau aparate elecrocasnice) au fost adunate selectiv și trimise în centre de colectare autorizate.

De-a lungul timpului s-au asociat inițiativei și alte instituții cum ar fi: Parohia ”Sfânta Tereza a Pruncului Isus”, Cimitirul Bellu catolic, Parohia ” Vizita Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta” (Giurgiu); Serviciul de Ajutor Maltez, Caritas București, Grădinița ”Maria Ward” sau POL CONSTRUCT 2000 SRL. 

Scopul proiectului este multiplu: dezvoltarea simțului de responsabilitate pentru îngrijirea mediului înconjurător, facilitarea unui mediu formativ prin voluntariat, conștientizarea importanței materialelor reciclabile și manipularea selectivă a deșeurilor casnice.

Se dorește dezvoltarea proiectului și facilitarea lui la cât mai multe persoane, pentru a deveni o acțiune comună, în spirit sinodal. Astfel, tinerii, persoanele consacrate și părinții parohi sunt invitați să se alăture inițiativei și să selecteze materialul reciclabil pe care voluntarii din proiect îl vor prelua și redirecționa spre centrele de colectare din zona București.

Cum ne putem implica concret în acest proiect?

Prin voluntariat:

  • Vârsta minimă: 16 ani;
  • Este necesară disponibilitatea pentru a face colectare, iar la nevoie, pentru sortare sau livrare a materialelor – în funcție de programul personal al voluntarului.
  • Voluntarii vor avea parte de momente formative sau experiențe care să dezvolte simțul civic în acest domeniu;
  • Pentru o implicare responsabilă și constantă, voluntarii pot fi și apreciați în diferite forme de către coordonatorii proiectului;
  • Sunt acceptați în proiect doar voluntarii care completează formularul de înscriere. El poate fi găsit aici;

Prin colectare:

  • Adunarea materialului reciclabil se face pe categorii și nu la grămadă – categoriile sunt menționate deja în articol;
  • Pentru a se realiza colectarea, este necesară o cantitate mai mare, după cum urmează:
  • pet-uri (strivite), carton, folie – minim 2 saci (capacitate de 120/240 litri);
  • sticlă (sticlă de consum casnic și nu de la ferestre renovate), maculatură, doze  – minim 2 saci (dimensiuni minim 50×100 cm);
  • electrocasnicele mici și mari – cu consultare înainte și în funcție de posibilitățile de transport;
  • La cerere se pot oferi și saci noi la schimb, pentru următoarele colectări;
  • Întâlnirea pentru ridicarea materialului reciclabil se stabilește de comun acord cu șoferul care se va prezenta la locație;
  • Persoană de contact: Dumea Marius – 0766870704.

De asemenea, pe parcursul campaniei, pe pagina de Facebook a Centrului Diecezan, vor fi propuse  diferite campanii desfășurate de diverse Hipermarket-uri pe aceeași tematică.

Informații suplimentare despre proiect:

  • Mail: cdptbucuresti@gmail.com
  • Pr. Marian Blaj, coordonator principal – 0765458272

„Nu trebuie să credem că aceste eforturi nu vor schimba lumea. Aceste acțiuni răspândesc un bine în societate care produce mereu roade dincolo de cât se poate constata, pentru că provoacă în sânul acestui pământ un bine care tinde mereu să se răspândească, uneori în mod invizibil. În afară de asta, exercitarea acestor comportamente ne redă sensul demnității noastre, ne conduce la o profunzime existențială mai mare, ne permite să experimentăm că merită să trecem prin această lume”. (Papa Francisc, Laudato si, art. 212)

CDPT