Sinodul și tinerii din Arhidieceză

„Așadar Biserica se bucura de pace (…), se consolida și umbla în frica de Domnul și creștea în număr prin mângâierea Duhului Sfânt”. (Fap 9,31) 

Vă aduceți aminte de acele momente din cadrul familiei când vă strângeți cu toții în jurul mesei și începeți să faceți planuri de mai bine, ori discutați problemele de care vă loviți și încercați să le rezolvați? Exact într-un astfel de timp se găsește întreaga Biserică Catolică astăzi. Doar că este imposibil ca aproximativ două miliarde de persoane să se adune în jurul mesei, nu? De aceea, Sfântul Părinte Papa Francisc ne îndeamnă să ne adunăm cu toții în jurul Duhului Sfânt. Pentru ca lumina lui să ne descopere modalitățile cele mai potrivite de a anima credința în Isus Cristos mort și înviat și de a găsi soluții la dificultățile cu care se confruntă Biserica în zilele noastre.

Sub motto-ul ”Să mergem împreună”, sinodul pe care Sfântul Părinte l-a inițiat despre sinodalitatea Bisericii își propune să intre în dialog și să asculte vocea cât mai multor creștini, conștientizând că, prin botez, cu toții suntem parte din familia lui Cristos și că Duhul poate să inspire orice inimă deschisă la șoaptele lui. Obiectivele de mare relevanță ale sinodului sunt concentrate în opt puncte: ascultarea, participarea, comuniunea, misiunea, slujirea, mărturia, dialogul și deschiderea. La nivelul arhidiecezei, câteva dintre aceste teme se împletesc frumos cu tema pe care Înaltpreasfințitul Aurel Percă a propus-o pentru acest an pastoral: ”Temelia vieții creștine”, în strânsă legătură cu cele trei sacramente ale inițierii creștine: Botezul (participarea), Mirul (misiunea) și Euharistia (comuniunea).

La acest moment de comuniune ecleziastică sunteți invitați să participați și voi, tinerii. Energia, creativitatea, disponibilitatea voastră au puterea frumoasă de a îmbogăți viața spirituală a comunităților în care trăiți și, prin urmare, a Bisericii în totalitatea ei. Cu ajutorul structurilor de pe teritoriul Arhidiecezei Romano-catolice de București care au ca specific activități dedicate tinerilor, în lunile martie și aprilie, sunt propuse o serie de evenimente ce vor oferi ocazia de a dialoga. De asemenea, aveți posibilitatea să vă exprimați și prin intermediul unui formular care circulă atât în format fizic (parohii), cât și virtual, pe site-urile și conturile oficiale ale structurilor care se ocupă cu pastorația tinerilor.

Dragi tineri, prin botez, voi sunteți ai lui Cristos, iar  Biserica este familia voastră! Sunteți, deci, chemați să contribuiți la pacea, consolidarea și dezvoltarea ei. Alegeți-l mereu pe Duhul Sfânt ca partener și implicați-vă!

Andreea Vochin,

secretar și reprezentant al tinerilor în echipa sinodală