Slatina – loc pentru comuniune și spiritualitate

Sâmbătă, 2 aprilie, la Parohia romano-catolică ”Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Slatina, a avut loc o zi de reculegere pentru adolescenți și tineri, propusă de către Centrul Diecezan pentru Pastorația Tineretului din București.

În timp ce grupurile se adunau, tinerii din Echipa diecezană au dorit să vadă care sunt așteptările oaspeților. Unii dintre ei au și răspuns:

Cu ce gânduri ai venit astăzi la noi?

„Fiind Postul Mare, m-am gândit că astăzi va fi o zi de reculegere, în care să ne gândim mai mult la patimile lui Cristos și să avem o comuniune mai strânsă cu frații noștri și surorile noastre. (Giulia, Parohia ”Sfântul Anton de Padova” – Râmnicu Vâlcea)

Ce așteptări ai de la acest eveniment?

Să învăț să iert și să fiu iertat și de asemenea să învăț să aplic exemplul pe care Dumnezeu îl dă în Sacramentul Reconcilierii, în Spovadă, în viața de zi cu zi. (Răzvan, Parohia ”Toți Sfinții” – Craiova)

Tema acestei zile de reculegere a fost despre iertare. Meditația a fost condusă de pr. Marian Blaj, coordonatorul Centrului Diecezan.

Programul a debutat cu primirea oaspeților și animarea atmosferei prin joc și voie bună. De acest moment s-au ocupat tinerii din Echipa diecezană. A urmat apoi meditația dialogată despre tematica zilei. Pr. Virgil Susanu, co-responsabil de tineret în decanat, a moderat următorul moment: pregătirea pentru spovadă, printr-un ritual penitențial. După momentul propriu zis al spovezii particulare, a urmat Sfânta Liturghie prezidată de PS Cornel Damian, care s-a întors recent dintr-un pelerinaj la Medjugorie, însoțit de pr. Gabriel Popa, secretar arhiepiscopal. După hrana spirituală a Cuvântului și Sfintei Euharistii, a urmat o agapă frățească, pizza fiind oferită de către preoții din parohii care i-au însoțit pe tineri, alături de persoanele consacrate. Obișnuiți fiind cu întâlniri decanale lunare, pr. decan Gheorghe Coșa a considerat ca aceasta să fie una dintre ele.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Marian a făcut și anunțul oficial  despre Zilele diecezane ale Tineretului, care vor încununa acest an pastoral și care se vor desfășura la Ciofliceni, în perioada 4-7 august 2022.

La finalul evenimentului au mai fost adunate și alte reacții. Sr. Shyla, din congregația Fiicele Inimii Preasfinte a lui Isus de la Drobeta Turnu Severin declara: „A fost o experiență emoționantă și plină de iubire pentru mine și încurajez tinerii când participă la Liturghie să primească Sfânta Împărtășanie pentru că este un dar prețios în viața noastră, mai prețios decât orice.” Chiar și părintele paroh Alin Pal, gazda întregului eveniment, ne-a oferit câteva gânduri: „A fost un moment de bucurie spirituală dar și înălțare spirituală  pentru noi, pentru că foarte mulți dintre tinerii noștri nu sunt obișnuiți cu întâlniri așa de mari sau cu persoane tinere atât de multe și a fost un moment de întărire spirituală. Ca gazdă, desigur că presupune anumite pregătiri, un anumit stres, dar cu bucurie oferim aceste jertfe mai ales ca suntem in timpul Postului Mare și facem ceva constructiv spiritual pentru pentru decanatul de Craiova.”

CDPT