Taizé – Tallinn, ecouri după un pelerinaj dedicat păcii și speranței

„Speranța dată de Cristos ne oferă o pregustare a ceea ce se va întâmpla în plinătate în viitorul lui Dumnezeu. Este ca o ancoră de corabie, care ne ține tari atunci când furtuna face ravagii. Ne permite să trăim mici semne ale fidelității noastre față de chemarea pe care am primit-o și față de oamenii care ne-au fost încredințați. Este, de asemenea, ca o cască, care ne protejează de adversitatea care poate ploua peste noi.” (Fratele Matei – priorul comunității călugărilor din Taizé, „Scrisoare 2025”)

În acord cu Anul Jubiliar 2025 care a început de curând în Biserica Catolică, s-a aflat și „Întâlnirea Internațională a Tinerilor”, organizată anual de către călugării din Taizé cu scopul de a-i invita pe tinerii din lumea întreagă să devină parte a pelerinajului păcii pe Pământ, dar și al speranței în acest an, o virtute atât de necesară care trebuie descoperită mai mult. Evenimentul s-a desfășurat la Tallinn, în Estonia, în perioada 28 decembrie 2024 – 1 ianuarie 2025.

În Arhidieceza de București, Centrul Diecezan pentru Pastorația Tineretului a organizat un grup care să devină parte din această experiență internațională, ecumenică, spirituală și culturală. Șase persoane au răspuns la invitație și astfel s-a constituit un grup care a participat cu entuziasm la ceea ce organizatorii au pus la dispoziție: program de rugăciune, ateliere diverse de lucru, obiective turistice și culturale, comunități religioase primitoare, hrană etc.

Programul unei zile conținea momente de grup, dar oferea și posibilitatea de a explora individual orașul pentru a-l descoperii în diversitatea sa culturală și spirituală. Fiecare zi începea cu micul dejun, urmat de un timp de rugăciune în comunitatea parohială gazdă (Sfânta Liturghie sau serviciu religios); apoi grupurile aveau posibilitatea să viziteze diversele obiective turistice din Capitală, dar nu numai. La ora prânzului urma un alt moment de rugăciune în stil Taizé în anumite biserici din oraș. Nu puteau lipsi atelierele din programul zilei, urmate de momentul primirii cinei și a prânzului pentru următoarea zi, fiecare program zilnic încheindu-se cu rugăciunea de seară comună de la Arena pentru jocuri pe gheață Tondiraba; aici se întâlneau toți pelerinii prezenți (Frații din Taizé, persoane consacrate sau laici adulți – coordonatori de grupuri, demnitari, familiile gazdă etc.)

Atelierele propuse au fost foarte ofertante și diverse; iată câteva exemple: credință („Studiu biblic – Speranța”, „Credință și pace”, „Rugăciunea în viața zilnică” ), spiritualitate („Scriind împreună o carte despre bunătatea vieții”, „Slujirea Domnului – întâlnirea cu Cristos printre cei mai vulnerabili”), teme sociale („Noi soluții la problemele de mediu”, „Frontiere digitale: dependența de ecran, singurătatea și sănătatea mintală”), artă („Arta creștină contemporană”, „Vizitarea catedralei Aleksander Nevski”), muzică („Dans și muzică folk estoniană”, Cântece estoniene cu instrumente estoniene”) și dialog intercultural („Rolul Bisericii în timpuri de război”, „Ce putem învăța astăzi de la istoria estoniană”).

Întâlnirea pe grupurile naționale a fost, de asemenea, un moment interactiv, care a avut loc în ultima zi a anului 2024, în biserica „Sfântul Olaf”. Fratele Rafael i-a primit pe cei 80 de pelerini români (din București, Iași, Baia Mare și Cluj-Napoca) provocându-i la un dialog pe tema speranței și cântând împreună cu ei colinde.

Pentru grupul din Arhidieceza de București această experiență s-a dovedit într-adevăr edificatoare: comuniunea de grup, momentele de rugăciune realizate împreună, tipologia fiecărui membru, receptivitatea la nevoia celuilalt etc., au contribuit la crearea unei stări de bine care a entuziasmat chiar și în momentele în care oboseala fizică își făcea simțită prezența. Cu toții s-au convins că reușita unei experiențe nu depinde doar de persoana și alegerile proprii, dar și de deschiderea celor alături de care călătorești.

Acest pelerinaj internațional va continua și în anul 2025, iar următoarea oprire, în aceeași perioadă, va fi în Franța, la Paris. Până atunci, Frații din Taizé îi invită pe tineri în comunitatea proprie pentru diferite evenimente și activități, dar și momente de rugăciune în stilul propriu.

Pr. Marian Blaj,

Responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tineretului

Mai multe fotografii de la eveniment veți putea găsi aici .