Un Campus și o experiență de viață

În perioada 29 aprilie – 3 mai 2024 mi-am oferit în dar o nouă experiență de viață. Astfel, am ales să fiu prezentă la Campusul destinat adolescenților și tinerilor din Arhidieceză, organizat de către Centrul Diecezan pentru Pastorația Tineretului. Fiecare din cele 4 zile a fost foarte intensă și animată de activități care m-au surprins foarte plăcut, nu doar pe mine, dar și pe ceilalți participanți. Ce am trăit în Cetatea Sighișoarei?

Prima zi a început cu primirea participanților care, după un drum lung, au primit niște timp pentru a se relaxa și cunoaște la pas de plimbare Cetatea. Deschiderea Campusului s-a realizat printr-o Sfântă Liturghie, prezidată de cei trei preoți prezenți: pr. Marian Blaj, pr. Marius Martin și pr. Iulian Cochior. La predică, pr. Marian, s-a axat asupra temei evenimentului ”Human Building” și ne-a vorbit despre responsabilitate, pornind de la persoana lui Isus (în faptele proprii, în relația cu aproapele etc.); în fiecare zi părintele ne-a propus câte o tematică pe care am abordat-o în ziua respectivă și care să ne ajute să creștem ca oameni. Apoi programul zilei a continuat prin jocuri de cunoaștere, cina, precizări generale și rugăciunea de seară.

Ce credeți ca am făcut în următoarea zi? Marți, după înviorare, rugăciunea de dimineață și un mic dejun delicios a urmat Sfânta Liturghie, unde tema predicii a fost prietenia. Personal, am conștientizat că un prieten este o binecuvântare, deoarece acesta ne acceptă așa cum suntem, ne oferă încrederea și susținerea de care avem nevoie, respect și multe altele, iar prin efortul reciproc de primire putem crește în relația cu celălalt. Ziua a continuat cu diferite ateliere (Primul ajutor, Colțul spiritual, Gestionarea emoțiilor, Orientare și Hand-made) și grupuri de discuții (”Cafeneaua”), iar la final de zi am avut timp liber pentru a observa Cetatea într-o atmosferă de seară.

Următoarea zi a început cu zâmbete pe buze și voie bună. Cum credeți ca s-a desfășurat prima zi a lunii Mai? La rugăciunea de dimineață i-am comemorat pe Sfântul Iosif, patronul muncitorilor, și pe Maica Domnului. Cuvântul pe care s-a focalizat predica a fost corectitudinea trăită în acțiunile și alegerile noastre zilnice. Și în această zi am avut parte de noutăți: ateliere noi (Desen, Dans, Inteligența emoțională, Foto cu telefonul și Prim ajutor psihologic), ”TV medieval”, în care cele 4 echipe au primit câte un titlu de poveste (”Cei Trei mușchetari”, ”Regele Arthur”) și pe care a trebuit să-l redea într-o piesă de teatru. O petrecere specifică zilei de 1 mai a încheiat ziua noastră.

În penultima zi, joi, după o dimineața energizantă, am participat din nou la Sfânta Liturghie, unde la predica s-a vorbit despre libertate. Oare pentru voi ce reprezintă aceasta? Părintele predicator ne-a explicat că libertatea deplină se atinge atunci când nu ești condiționat de cineva sau ceva, simțindu-L pe Isus oricând și oriunde alături de tine; trebuie să acceptăm că libertatea noastră se termină când întâlnește libertatea celuilalt. Ziua a continuat cu un tur ghidat, mai detaliat, al cetății, realizat de către un tânăr din echipa organizatoare. După toate acestea, a urmat un Wide Game cu probe unde participanții, membrii ai echipei câștigătoare, au devenit cavaleri, iar ziua s-a finalizat cu o meditație spirituală ghidată, la pas prin Cetate.

Timpul a trecut foarte repede și, astfel, ultima zi ne-a întâmpinat pe toți transmițându-ne că trebuie să ne întoarcem acasă, unde să punem în practică cele învățate la Campus. Ziua a început cu Sfânta Liturghie, la care ne-am rugat împreună pentru ultima oară, am mulțumit și invocat binecuvântarea divină. După micul dejun ne-am întors din nou în biserică pentru concluzii și feed-back-ul cerut de organizatori. În timpul puțin care ne-a mai rămas, cu toții am mai socializat puțin, ne-am schimbat numere de telefon, ne-am luat rămas bun de la vechii și noii prieteni, urmând să ne revedem din nou la următoarea experiență.

Zile intense, încărcate cu activități de grup mare și mic, cu vreme bună, într-un loc foarte rustic, în compania unui grup care a dorit să se simtă cât mai bine. Toate acestea m-au dus către concluzia că a meritat să-mi dăruiesc vacanța celor din CDPT, pentru a fi la evenimentul lor. Le-am dăruit timpul meu, dar am primit înapoi ”însutit”.

Zeldea Ștefania, Popești-Leordeni

Iată și alte câteva impresii, din cele lăsate în scris de participanți la momentul ”Concluziilor”:

„Mi-au plăcut implicarea, activitățile, atât spirituale cât și cele amuzante. Mi-au plăcut oamenii și cazarea, și aștept cu nerăbdare să vă văd încă o data pe voi toți, oameni frumoși.”

„Locație faină, evenimente incredibile, animatori plini de viață, exercițiile, atât fizice cât și mentale, mâncarea excelentă, momente de neuitat.”

„Apreciez faptul că am reușit să mă văd cu o persoană la care am ținut foarte mult, cu care nu am mai ținut legătura și am reușit să-l revăd aici.”

„Rămân cu amintiri frumoase pe care, cu siguranță, nu le voi uita și cu prietenii atât de vechi, pe care am reușit să le întăresc, cât și cu unele noi, legate chiar cu unele persoane la care nu mă așteptam.”

„Am rămas cu un bagaj de amintiri frumoase, momente dificile peste care am trecut împreună. Am învățat multe despre cetate și despre oamenii din jur. Într-un cuvânt: minunat.”

„Rămân cu o bucurie din această experiență, în care am socializat, am simțit iubire, prietenia față de Isus și de Maria, și că mi-am făcut prieteni noi”.