Cred că acest lucru îl doresc tinerii veniți din întreaga Europă (de ex. Polonia, Italia, Ucraina, Spania, Franța, chiar și din România, etc.) care și-au dat întâlnire în aceste zile la Basel, Elveția. Întâlnirea a devenit posibilă prin aportul Fraților din Taizé, care includ această acțiune internațională anuală în “Pelerinajul de încredere” început de fr. Roger, fondatorul comunității, cu mulți ani în urmă, cu scopul de a încuraja la solidaritate cu celălalt, a trăi în simplitatea Evangheliei dar, mai ales, în prezența conștientă a lui Dumnezeu.
Întâlnirea se desfășoară în această perioadă (28.12.2017-1.1.2018), și a pus împreună 17 mii de tineri. Din Romania participă 297 de tineri, din dieceze ca București, Arad, Iași, Baia Mare sau Cluj. Din București 10 persoane au reușit să-și realizeze dorința de a fi parte a acestui pelerinaj. Cu toții sunt cazați în familii, care le deschid ușile caselor, fără a-i cunoaște, ci știind numai că sunt tineri care îl caută pe Dumnezeu.
Programul este foarte diversificat și îmbină utilul cu plăcutul, astfel, sunt prevăzute momente de rugăciune comuna (dimineața in parohiile gazdă, seara intr-o sală care îi adună pe toți împreună), workshop-uri (în cadrul cărora se dezbat subiecte legate de spiritualitate, Biserică, solidaritate/societate, artă și credintă), momente de comuniune cu gazdele în care se prezintă cultura din țara proprie (micul dejun în familii sau ,,Festivalul națiunilor”).
Mai multe detalii despre tipul întâlnirii: www.taize.fr/ro_article11233.html , iar despre programul din acest an: www.taize.fr/ro_article4588.html.
Cea mai frumoasă mărturie despre această experiență, însă, o poate oferi fiecare tânăr care participă la această întâlnire europeană. Dacă cunoașteți pe cineva care a participat sau o face în acest an și aveți posibilitatea de a intra în dialog cu ea, rugați-l să vă explice în ce a constat experienta sa. Dincolo de aceste cuvinte scrise sau imagini, ceea ce simte fiecare tânăr care experimentează această întâlnire, fie la Taizé, fie într-o altă țara unde ajung Frații-calugari, este unic si reprezintă trăirile simțite și în care Dumnezeu i-a vorbit. Căci Dumnezeu se lasă găsit de cei care îl caută, iar dacă i se deschide atunci când bate, el nu ezită să intre și să stea în pace cu acea gazdă primitoare.
Pentru mine este prima dată când particip la această întâlnire, pot spune că este plăcut să fii printre atâția tineri și să îi vezi cum iși doresc aceasta experiență. Unii participă pentru prima dată și se observă această curiozitate, în timp ce alții participă de câțiva ani buni. Alții poate au venit doar pentru a-și face noi prieteni. Sper că, pentru toți, aceste zile să ne fie cu folos și să ne întoarcem acasă mai încurajați, pentru a dărui și celorlalți din cele trăite aici.
pr. Marian Blaj,
Responsabil diecezan pentru Pastorația Tineretului