Voluntariatul – un mod de a fi tu!

Te salut cu drag tinere doritor de voluntariat, doritor de acțiuni care contează, și îți spun bine ai venit la rubrica noastră „Voluntariat”.

Este o rubrică pe care am creat-o special pentru tine, pentru a fi un ajutor. Dorim ca aici să găsești diferite sugestii pentru a răspunde la acea chemare interioară din tine, care dorește să facă lucruri care să conteze, atât pentru tine, cât și pentru ceilalți. Este o rubrică care îți prezintă diferite locuri, din apropierea ta, unde poți face voluntariat. Vom căuta să îmbunătățim în timp această listă, pentru a avea de unde alege.

Nu întâmplător ai accesat această rubrică, ceva din tine te-a adus aici. Este abia primul pas care poate fi urmat de alții. Aceștia împreună alcătuiesc o experiență unică, de neuitat, aceea în care ai dăruit din tine (din timpul tău, energiile tale, experința ta etc) dezinteresat, fără nici un interes egoist, pentru ca un altul să se îmbogățească. Și nu e puțin lucru.

Personal, consider că doar oamenii de caracter sunt aceia disponibili să facă voluntariat, adică acțiuni în folosul aproapelui, în mod gratuit. Doar aceștia reușesc să înțelegă că în viață nu este important doar să primești, dar și să dăruiești, că mai frumos este când oferi, decât când aștepți să primești ceva. Iar Voluntariatul te îmbogățește? Cum așa? Iată câteva motive, pentru care se merită să- trăiești experiența voluntariatului.

În primul rând, voluntariatul te ajută să faci o diferență, adică să schimbi viața unui om de lângă tine. Apoi, te ajută să te dezvolți personal: ai impresia că îi schimbi pe ceilalți, dar cel mai mult te vei schimba pe tine. Voluntariatul te dezvoltă profesional: poți crea conexiuni într-o comunitate, poți acumula cunoștințe noi sau să capeți experiență în diferite domenii. Înteresant este cum te ajută voluntariatul să îți găsești scopul în viață: îți dă suficient timp să descoperi ce vrei să faci cu viața ta, explorând alte interese. Apoi, voluntariatul, îți lărgește orizonturile și îți sporește educația: călătorind în afara casei tale pentru a face voluntariat, sfârsești prin a învăța mai multe despre lume și despre diferite culturi, în același timp, îți poți schimba felul de a gândi și înțelege lucrurile. Voluntariatul îți consolidează CV-ul și sporește șansele tale de a fi angajat: angajatorii te vor considera genul de persoană care nu se gândește doar la răsplată financiară consistentă sau care se uită constant la ceas ca nu cumva să lucrezi cu un minut în plus. Voluntariatul îți oferă experiența pe care alții o dobandesc, în teorie, doar la cursuri de specialitate. Îți mărește șansele de a fi admis la facultatea dorită: asemenea viitori studenți sunt căutați deoarece pe lângă creier mai au și inimă, nu îi interesează doar propria persoană, dar și a altora. Bineînțeles că, făcând voluntariat, ai ocazia să cunoști oameni care gândesc asemenea ție, printre ei poți deosebi adevărații tăi viitori prieteni. Și lista poate continua…

Dacă vrei să aduci un plus în viața ta, atunci ai nevoie să trăiești experiența de a face acțiuni voluntare, de a veni în sprijinul altora. Încearcă! Fă difernța în viața ta! Simte că trăiești cu adevărat și prin acțiuni pozitive. Fii voluntar, fii tu însuți!

Ești omul de caracter pe care îl caută lumea? Ai curaj să fii voluntar?

Pr. Blaj Marian,

Responsabil diecezan cu Pastorația Tineretului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *