Zile de descoperire și „odihnă” la Cursul de formare pentru tineri

„Participarea la acest curs de formare a fost, pentru mine, ca o fereastră deschisă către propria mea interioritate, un spațiu în care am putut să mă privesc sincer, poate pentru prima oară. Cine sunt eu? Cine sunt ceilalți? Ce este viața? Aceasta a putut fi o oportunitate rară de a descoperi răspunsuri autentice la întrebările care, adesea, ne rămân neadresate în viața de zi cu zi. Acest curs m-a făcut să înțeleg că relația cu Dumnezeu nu este despre certitudini, ci despre o conexiune vie, o căutare continuă. Nu este despre bogăție, ci despre speranță. Cursul acesta m-a lăsat cu un sentiment profund de recunoștință. Am plecat mai conștientă de mine, mai conectată cu ceilalți și, paradoxal, mai împăcat cu misterul vieții. A fost un moment de respiro și o invitație să continui această căutare în ritmul meu, cu deschidere și răbdare” (Iulia, Năvodari)

„«Veniți la mine cei osteniți și împovărați și Eu vă voi da odihnă.» (Mt 11,28) Așa am simțit în aceste trei zile, la acest curs de formare, că Dumnezeu ne ia de mână și nu ne părăsește niciodată, și că adevărata bogăție este în inima noastră. Am rămas cu gândul că orice emoție mai puțin bună pe care o am, o pot învinge și că nu trebuie să las ca gândurile rele să își fac cuib în mintea mea. Vreau să îi indemn pe tineri ca atunci când nu mai pot și nu au curajul să iasă din stările de stres sau anxietate să apeleze la Dumnezeu și la un specialist – terapeut; să aibă mereu încredere în ei.” (Anca, București)

„Veniți la mine cei osteniți și împovărați și Eu vă voi da odihnă”, versetul biblic surprins din Evanghelia Sf.-lui Matei a fost tema primului „Curs de formare” destinat tinerilor, în anul pastoral 2024-2025. Evenimentul, organizat de Centrul Diecezan pentru Pastorația Tineretului, reprezintă prima etapă din cele trei prevăzute în acest proiect formativ. El s-a desfășurat în perioada 8 – 10 noiembrie 2024, în incinta Mănăstirii „Sfânta Agnes” (Congregatio Jesu) din Popești-Leordeni. Aproximativ 50 de participanți, majoritatea adolescenți și tineri, dar și preoți sau persoane consacrate, au avut ocazia să afle lucruri noi din sfera personalității umane, să dialogheze cu dl. Daniel Pagu, specialist în domeniile psihologie și terapie clinică și să interacționeze între ei, prin diverse activități pregătite de organizatori.

Vineri, în prima zi, participanții au fost invitați să se cunoască mai mult între ei și să își exprime așteptările cu privire la acest curs. Din program nu au lipsit Sfânta Liturghie și momentul introductiv în eveniment (prezentarea conceptului acestui curs, explicarea programului, prezentarea regulamentului etc.).

Sâmbătă, pe tot parcursul zilei, toți cei prezenți și-au concentrat atenția asupra unor subiecte de interes care au vizat tema menționată mai sus. Astfel, alături de specialistul invitat și animatorii de grupe, participanții au interacționat, în grup mare sau mic, pornind de la subiecte ca: stiluri de personalitate, tendințe, tulburări, anxietate, depresie, etc. Au avut ocazia să adreseze întrebări, să primească răspunsuri la curiozitățile lor, să realizeze evaluări personale, să conștientizeze mai bine aspectele negative ale personalității umane, să se descopere pe ei înșiși etc. După cina de seară, programul a fost mai relaxant, dar totuși creativ: tinerii au fost invitați să participe la experiența călătoriei prin pustiu, trăită de Moise și poporul israelit, prin parcurgerea în mini-echipe a unor probe distractive, dar și informative. 

Duminică, programul a continuat într-o notă concluzivă, dar care a creat premisele pentru următoarea etapă. Tinerii au fost provocați să creeze în mici echipe câte un clip video în care să ilustreze ce au înțeles după ziua de sâmbătă. Dl. Pagu a fost din nou în mijlocul tinerilor, i-a provocat la o nouă evaluare personală și a răspuns la câteva întrebări anonime, în funcție de timpul rămas la dispoziție.

În fiecare zi, cursanții au avut ocazia de a participa la Sfânta Liturghie, unde pr. Marian Blaj, folosindu-se de câteva fragmente evanghelice sugestive („Tânărul bogat”; chemarea la „odihnă” și purtarea „jugului” său, de către Isus; văduva săracă) a abordat tematica cursului din perspectiva biblico-spirtuală.

Următoarele două etape se vor derula în anul 2025 (14-16 februarie și 23-25 mai) și vor avea în vedere subiecte ca: bulliyng, cyberbullying, forme de violență și trafic de persoane etc. Scopul acestui proiect formativ este acela de a-i informa pe adolescenții și tinerii din Arhidieceză despre fenomenele negative din societate și de a crea o comunitate mai conștientă și responsabilă.

CDPT

În continuare, redăm alte câteva impresii din partea participanților:

„Primul curs de formare pentru tineri, din acest an, a fost de mare ajutor pentru majoritatea participanților, care se află în perioada de dezvoltare, de cunoaștere de sine și de înțelegere, atât a lor cât și a celor din jur. Dacă ar fi să îl sintetizez în trei cuvinte, aș spune: informație, distracție, credință.” (Sebastian, Craiova)

„Mă bucur extraordinar de mult că organizatorii au luat această inițiativă; de mult simt nevoia să merg la terapie și să îmi cunosc și conștientizez stările, dar nu vreau să îmi îngrijorez părinții. Aceste zile m-au ajutat enorm, m-am simțit înțeleasă și ascultată și am putut spune cu bucurie că sunt recunoscătoare pentru ce trăiesc.” (Beatrice, Buzău)

„Experiența de la acest curs de formare a fost mult mai frumoasă față de cum mă așteptam. Activitățile, modul domnului psiholog de a ne explica și absolut toate persoanele care au fost și care au ajutat la organizare, au fost minunate și au făcut atmosfera foarte plăcută. Sunt extraordinar de fericită că am reușit să vin și de această dată! Abia aștept să îi revăd pe toți și să povestesc mai multor persoane, pentru a putea convinge și pe ei să vină la următoarea etapă.” (Sara, Buzău)

„Cursul de formare organizat de CDPT a fost o experiență plină de comuniune, rugăciune și îmbogățire spirituală și morală. Ne-am adunat cu toții pentru a ne ruga împreună și a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru darurile sale. Discuțiile cu domnul psiholog ne-au ajutat să ne explorăm sufletul și să reflectăm asupra unor întrebări esențiale legate de depresie și anxietate. A fost un moment în care am simțit cu adevărat puterea comunității, dorința de a învăța și de a crește împreună. Această experiență minunată ne-a legat și ne-a adus în contact cu oameni valoroși de la care am învățat multe. Mulțumesc CDPT pentru această oportunitate!” (Maria, Năvodari)