Zile trăite cu bucurie și speranță în Popești-Leordeni

În acest an, Ziua Mondială a Tineretului a fost celebrată în Arhidieceza de București într-un mod inedit, pe parcursul a trei zile: două zile în cadrul unui eveniment comun facilitat de Centrul Diecezan pentru Pastorația Tineretului, iar a treia zi în comunitățile parohiale.

Evenimentul comun s-a desfășurat la Mănăstirea Congregatio Jesu din Popești-Leordeni, în zilele de 24 și 25 noiembrie 2023. Au fost cu adevărat zile provocatoare, în care tinerii au avut ocazia să aprofundeze tema mondială propusă de Papa Francisc ,,Bucuroși în speranță”, dar și implicațiile sărbătorii ”Cristos, Regele Universului”.

Deși vremea nu a fost atât de prielnică, vineri, tinerii din Echipa diecezană, au pregătit încrezători locația pentru a-i întâmpina cu drag pe oaspeți: adolescenți, tineri, surori și preoți. Evenimentul a fost deschis cu Sfânta Liturghie, prezidată de PS Cornel Damian, în cadrul căreia a avut loc un moment de conștientizarea a prezenței crucii diecezane în capela mănăstirii. În cadrul omiliei, Preasfințitul Cornel a prezentat Mesajul Papei Francisc adresat tinerilor cu această ocazie, a scos în evidență cele două elemente care trebuie să caracterizeze spiritul tineresc – bucuria și speranța – și l-a oferit ca exemplu pe Fericitul Carlo Acutis, un tânăr care îi este drag, deoarece a știut să îl aleagă pe Cristos zi de zi. Sfânta Liturghie a fost urmată de un joc interactiv, în care participanții s-au împărțit în echipe pentru a lucra împreună, având de îndeplinit diferite sarcini. Seara s-a încheiat cu un moment spiritual care a inclus observarea itinerariului vieții unui copac, comparativ cu viața unui tânăr; prin acest moment tinerii au fost încurajați să privească încrezători spre viitor, prin speranțele pe care le nutresc în inima lor.  

Sâmbătă, deși vremea nu a fost prea prietenoasă, tinerii însoțiți de surori și preoți, au revenit la mănăstire. Programul zilei a început tot în prezența lui Cristos, căci El trebuie să fie „regele unui suflet tânăr” (tema zilei). La Sfânta Liturghie, predica a fost ținută de pr. Francisc Doboș, paroh la Biserica Franceză din București. Părintele i-a încurajat pe tineri să îl așeze pe Domnul în centrul tuturor  activitățile lor; El trebuie să le umple inima cu prezența sa și să-i ajute să se simtă împliniți prin ceea ce sunt și trebuie să realizeze. Programul a continuat cu un timp destinat atelierelor (dans, muzică gregoriană, lucru manual, jocuri cercetășești) în care tinerii au avut ocazia să descopere lucruri noi sau să aprofundeze diferite curiozități personale. Nu a lipsit din program întâlnirea cu Cristos, Regele, în cadrul unui timp de adorație, în care s-a oferit ocazia să se conștientizeze cine este Isus pentru fiecare. Surpriza zilei, mult așteptată de participanți, a încheiat seara într-un mod aparte: trupa de tineri artiști a Centrului Diecezan, Veritá, a animat un timp de voie bună și dans care a creat o atmosferă energică și prietenească. La final, organizatorii i-au felicitat pe toți cei care au ales ca în aceste două zile, prin curajul de a învinge inconvenientul vremii neprielnice, să fie parte din acest eveniment al tinerilor și le-au dorit să aibă parte de o sărbătoare reușită și în comunitățile parohiale, în solemnitatea duminicii din următoarea zi.

Ana-Maria Domenic,

Echipa diecezană & Popești-Leordeni