ZMT – Grupul de pelerini s-a întors din Portugalia

Acum, când Întâlnirea Mondială a Tineretului din Portugalia s-a încheiat, se cuvine să împărtășesc cu voi toți câteva gânduri ”la cald” despre ce a trăit grupul de pelerini din Arhidieceza de București, în Portugalia.

Privind retrospectiv la tot ce a însemnat această sărbătoare a tinerilor, pot spune că Dumnezeu ne-a binecuvântat răsplătind toate eforturile pe care le-a făcut fiecare pelerin în parte, cu siguranță și familia sa, pentru a fi acolo, cu tinerii din lumea întreagă.

Pelerinajul nostru a fost împărțit în două părți: Maia (localitate de lângă Porto) unde ne-am pregătit pentru săptămâna principală (=”Zilele în dieceze”, 26-31 iulie 2023) și Lisabona, locul evenimentelor principale (1-6 august 2023).

În Maia am fost primiți într-o parohie catolică (”Igreja de Nossa Senhora da Maia”), ale cărei familii ne-au găzduit cu mult drag în casele lor. Împreună cu alte grupuri din Germania, Polonia sau Italia am participat la activitățile pregătite de parohie (dimineața) și ne-am bucurat de zona Porto (după-amiaza) cu tot ce implică ea: locuri turistice, peisaje, bucate tradiționale etc.

Trecerea spre Lisabona s-a făcut prin Fatima. Ne-am oprit pentru câteva ore pentru a o saluta pe Fecioara Maria. I-am purtat acolo pe toți cei cărora le-am făgăduit că ne vom ruga pentru ei și nu numai. Iar Mama noastră cerească ne-a răsplătit gestul. Săptămâna care a urmat la Lisabona a fost deosebită: întâlnirile cu Sfântul Părinte și mesajele sale, găzduirea grupului chiar în Capitală, vremea frumoasă, atmosfera de grup, tinerii întâlniți din întreaga lume, obiectivele spirituale și turistice și multele altele ne-au făcut să simțim cât de mult ne iubește Dumnezeu și Maria (reperul întregii sărbători).

Cu siguranță această experiență a mărit credința noastră și a sădit în noi dorința de a participa la următoarele două evenimente internaționale dedicate tinerilor: Jubileul tinerilor de la Roma (28.07-3.08.2025) și Zilele Mondiale ale Tinerilor de la Seul (Corea de Sud, 2027).

În continuare puteți observa câteva impresii din partea pelerinilor din grupul arhidiecezan:

„Această experiență mi s-a părut mai mult decât extraordinară! Am avut ocazia de a  cunoaște oameni noi și mulțumesc mult întregii echipe de organizare pentru asidua muncă depusă! Faptul că am putut să iau parte la un asemenea eveniment și că am putut fi aproape de Sfântul Părinte m-a bucurat nespus!” (Matei)

„Ziua Mondială a Tineretului din acest an a fost pentru mine prilej de creștere în relația mea personală cu Isus prin intermediul tuturor celor prezenți, precum și  conștientizarea frumuseții Bisericii, în toată diversitatea ei! Am învățat să îl văd pe Dumnezeu în fiecare persoana și în circumstanțele mai mult sau mai puțin plăcute, și am înțeles cu adevărat ce înseamnă slujirea. Mă întorc  acasă cu speranță si încredere că viitorul va arăta mai frumos și mai luminos, datorită căldurii care a umplut până la refuz fiecare inimă prezentă în aceste zile la Lisabona!😇 (Mădălina)

„Zilele în Dieceza de Porto au fost foarte frumoase și benefice, deoarece am văzut multe lucruri frumoase, biserici și centrul istoric al orașului. Momentele spirituale în parohia din Maia au fost intense. La Fatima am simțit cât de mult ne iubește Fecioara Maria. Am simțit că prin vorbele Papei Francisc și catehezele episcopilor români îmi vorbește Dumnezeu: ,,să fim misionari”. Cateheza care m-a impresionat cel mai mult a fost cea a PS Iosif Pal: am plâns întreaga cateheză, iar pr. Daniel, care stătea lângă mine, îmi dădea șervețele mereu.” (Giulia)

„Cum aṣ putea vreodată să-ți mulțumesc îndeajuns, Dumnezeule, pentru că îmi arăți calea cea bună, fără să mă forțezi vreodată să merg pe ea?” ZMT a fost pentru mine o profundă experiență de libertate, în care Dumnezeu mi-a amintit, prin comuniunea cu atât de mulți tineri, familii, preoți și cu Sfântul Părinte, toți cu inimă poate mai tânără ca a noastră, că sunt bună și iubită, că suntem buni și iubiți și că Binele învinge, dacă îl lăsăm pe Domnul să se manifeste în noi.” (Paula B.)

„Întâlnirea Mondială a Tineretului Catolic nu este doar o săptămână în care tinerii se întâlnesc și atât. În spatele ei se afla mult mai mult. Pentru mine și prietenul meu Robert, acest moment a însemnat momentul în care ne-am întâlnit, mai precis, întâlnirea din 2016 care a avut loc în Polonia. Așadar, pentru ca am trăit momente de neuitat, am decis să mergem și la întâlnirea din 2019 (Panama) care s-a dovedit a fi la fel de emoționantă și de memorabilă. Însă anul acesta, la întâlnirea care a avut loc în Lisabona, ne-am simțit mult mai prezenți și mai apropiați de Dumnezeu. Cuvintele Papei ne-au luminat, am legat prietenii cu oameni speciali și am vizitat locuri pline de culori și viață. Aceste întâlniri înseamnă Spiritualitate, înseamnă întărirea credinței și ne ajută să ne regăsim. Desigur, au existat și momente mai puțin plăcute, cum ar fi dormitul pe jos sau sub cerul liber, însă toate acestea ne-au făcut mai recunoscători pentru ce avem acasă și în viața de zi cu zi. (Carina)

„Pentru mine, aceasta experiență de a-l vedea pe Papa împreuna cu un milion de tineri din toată lumea a fost ceva deosebit, memorabil. Am fost o mulțime de oameni împreună, în rugăciune, dar și în bucurie și veselie și plimbări. Am simțit iubirea lui Dumnezeu și iubirea oamenilor.” (Filip)

„A fost un act de credință în puterea Bunului Dumnezeu. Domnul este plin de bunătate fata de toți. El este ocrotitorul vieții mele. Chiar dacă am ajuns înapoi răcit si am luat medicamente, bucuria mea este în Domnul că m-a ajutat sa ajung la ZMT. Slava Sfintei Treimi pentru toate harurile primite!” (pr. Sebastian)

„Pentru mine această experiență a avut o însemnătate deosebită deoarece m-a încărcat enorm spiritual, m-a ajutat să cresc în credință văzând exemplul multor tineri prezenți la ZMT. Aceștia erau plini de bucurie având același scop, de a fi în comuniune cu Papa Francisc pentru a-L preamări pe Isus prezent între noi. Am avut parte de un program complex, cu diferite activități, momente de rugăciune, meditație, dar și momente recreative.” (Gabriela)

„A fost un moment unic în care mi-am reînnoit credința, un loc unde am învățat sa tolerez, sa fiu răbdătoare,  sa cunosc diferite culturi și oameni noi. În plus, prin aceste momente de comuniune, atât cu Dumnezeu, cât și cu ceilalți am putut vedea că se poate răspândi credință și prin noi tinerii. Vreau să continui sa trăiesc cu mai mult entuziasm valorile vieții creștine ca astfel și aici în comunitatea mea (Popești-Leordeni) să îl mărturisesc pe Cristos.” (Ștefania)

„Experiența mea personală din aceste Zile Mondiale ale Tineretului a fost o adevărată binecuvântare! Timpul petrecut înainte de ZMT-ul propriu zis, catehezele la care am participat, și care au fost o binecuvântare, toate momentele de comuniune au fost balsam pentru suflet, în încercarea mea de a găsi, de a mă hrăni mai mult spiritual. Cuvântul Domnului care a vorbit, mi s-a descoperit în ceilalți, în zilele petrecute în mișcare, în pașii pe care i-am făcut înspre Domnul, mici uneori, cu tendința de a mă plânge când oboseam, dar i-am oferit Domnului fiecare clipă petrecută în Portugalia, încercând să prețuiesc din plin fiecare zi care a fost într-adevăr o binecuvântare, viață și pace pentru sufletul meu care avea atâta nevoie de bucuria pe care o simți la un asemenea eveniment” (Paulina M.)

Pr. Marian Blaj, Coordonator grup pelerini ARCB la ZMT

Mai multe imagini de eveniment pot fi observate aici .