La sfârșitul fiecărui an, câteva mii de tineri și adulți din diferite țări și de diferite confesiuni se adună timp de cinci zile într-un mare oraș european pentru a se ruga și pentru a împărtăși viața oamenilor și comunităților bisericești. Aceste întâlniri sunt organizate de comunitatea călugărilor din Taizé împreună cu Bisericile locale. O astfel de întâlnire, cu numărul 46, a avut loc la Ljubljana, în Slovenia, în perioada 28 decembrie 2023 – 1 ianuarie 2024.
Tema acestei ediții a întâlnirii europene a fost ,,A merge împreună“, și la ea a participat cu entuziasm și curiozitate și un grup de 9 persoane din Arhidieceza de București coordonat de pr. Marian Blaj.
Miercuri, 27 decembrie, am pornit în călătorie spre Ljubljana. Prima oprire a fost in Budapesta, unde am vizitat centrul orașului, Bazilica Sfântul Ștefan si Târgul de Crăciun.
În următoarea dimineață am plecat din nou la drum, până în capitala Sloveniei. La punctul de primire al pelerinilor am fost întâmpinați cu multă ospitalitate de fratele Kilian (responsabil pentru România), după care toți am fost repartizați într-o comunitate parohială. Dar înainte de a ajunge la această parohie, am participat la primul moment de rugăciune din program, găzduit de Arena Stožice. Aici, în discursul de deschidere a evenimentului, fratele Matthew ne-a încurajat astfel: „Toți creștinii sunt chemați să meargă împreună, să înfrunte problemele actuale și globale împreună, să asculte împreună chemarea lui Dumnezeu, la o viața nouă în bisericile și comunitățile noastre.” A urmat apoi întâlnirea cu voluntarii din centrul parohial al localității Jarše (Domžale), care ne-au repartizat la diferite familii, în mici grupuri de câte două sau trei persoane.
Programul următoarelor zile 29, 30 și 31 decembrie a fost în mare parte asemănător: începeam ziua în centrul parohial cu rugăciune în stil Taizé (la care participau toți pelerinii oaspeți), continuam cu grupurile de discuții (temele zilelor fiind: ”a asculta”, ”a fi împreună cu ceilalți” și ”a călători împreună”), după care aveam posibilitatea de a descoperi obiectivele turistice din capitala țării sau să participăm la work-shop-urile puse la dispoziție de organizatori (artă, cultură, spiritualitate, religie, implicare socială, turism etc.). Înainte de acestea am avut posibilitatea de a participa la alte momente de rugăciune, în grupuri mici, la ora prânzului, în câte o biserică din orașul Ljubljana. Spre seară primeam cina și prânzul la pachet și participam din nou la rugăciunea cu toți pelerinii evenimentului, la arena amintită mai sus. La finalul fiecărei zile ne întorceam în familii, unde povesteam cu drag experiența de peste zi, dar nu numai.
Pe parcursul acestor zile am avut și ocazia să descoperim capitala țării cu locurile ei semnificative (Catedrala ”Sfântul Nicolaie”, Castelul Ljubljana, Podul dragonilor, Târgurile de Crăciun, zonele pietonale etc.), dar și alte locuri turistice naționale (Peștera Postojna, Castelul Predjama, Bazilica ”Maria, Ajutorul Creștinilor”, Lacul Bled etc.)
Duminică, 31 decembrie, după Sfânta Liturghie din parohiile gazdă, ne-am întâlnit toate grupurile de români prezenți la acest eveniment. Astfel am fost împreună aproximativ 90 de persoane din diferite localități ca: București, Iași, Brașov, Sfântul Gheorghe, Covasna, Cluj, Târgu Mureș, Timișoara, Alba Iulia etc. Ne-am bucurat să fim împreună și să colindăm. Finalul zilei ne-a adunat din nou împreună, fiecare în parohia gazdă; ne-am rugat pentru pace și am făcut sărbătoare la ”Festivalul națiunilor”, unde fiecare grup național a prezentat ceva reprezentativ. În comunitatea noastră s-au aflat pelerini din România, Polonia, Ungaria, Spania, Egipt și Italia. Grupul nostru a pregătit un cântec, o urătură și un dans popular care au creat o atmosfera minunată.
Am petrecut prima zi din an alături de familiile gazdă, dar și cu grupul, vizitând alte locuri turistice.
Marți, 2 ianuarie, am plecat spre România, oprindu-ne peste seară într-un alt oraș pe care am dorit să-l vizităm: Belgrad, capitala Serbiei. Aici am vizitat catedrala ortodoxă ”Sfântul Sava”, muzeul ”Nikola Tesla” și câteva zone pietonale turistice.
Multe lucruri m-au impresionat în această experiență, iar unul dintre ele a fost meditațiile zilnice oferite de fratele Mattew, noul prior al comunității din Taizé. La plecare el ne-a îndemnat ca toți să ne întoarcem acasă ca pelerini ai păcii și să îndrăznim să pornim din nou, nu singuri, ci împreună cu ceilalți, îmbogățiți reciproc prin mersul împreună.
Următoarea întâlnire europeană similară va avea loc în localitatea Tallinn, capitala Estoniei, în perioada 28 decembrie 2024 – 1 ianuarie 2025.
Anca R.
Aș dori ca în continuare să vă ofer câte un gând și din partea celorlalți camarazi de drum:
„O experiență reușită din nou. Sunt la a doua experiență după cea din Polonia (Wrocław, 2019). Mi-a plăcut atunci și am dorit să facilitez și altor tineri ceea ce am trăit la prima mea experiență. Mă impresionează de fiecare dată multe lucruri, dar, mai ales, cântecele Taizé.” – pr. Marian B.
„Aceste zile au fost pentru mine complexe: momente de bucurie, rugăciune, iertare, vindecare, speranță, trăire în adevăr și înălțări sufletești.” – Alina B.
„Pentru mine a fost un mare dar să pot participa la această întâlnire europeană Taizé după mulți ani de așteptare și speranță. Nu pot să nu fiu fascinată de tema aleasă pentru acest an, aceea a călătoriei împreună… în noi, cu ceilalți și cu Dumnezeu. Au fost momente profunde de întâlnire cu Dumnezeu, momente de împărtășire cu ceilalți, dar și multă recunoștință pentru modul minunat prin care lucrează Dumnezeu în viața mea și a celorlalți.” – Andreea F.
„Pentru mine, a mă încredința lui Dumnezeu și Pruncușorului Isus, i-a permis Lui să-mi ofere unul dintre cele mai frumoase sfârșituri de an din viața mea. Este prima mea participare la un asemenea eveniment și sunt recunoscătoare pentru întâlnirea europeană Taizé, pentru oamenii pe care i-am întâlnit și cu care am petrecut timpul, în aceste zile pline de har.” – Andreea T.
„Unul dintre lucrurile care mi-au plăcut a fost întâlnirea pe grupuri. La un moment dat am vorbit și despre diferite texte din Biblie. Atunci am constatat că ascultarea este un act de iubire. Mi-a plăcut acest gând.” – George G.
„Cu gratitudine pot spune că mă simt mândru că am participat la acest eveniment dedicat tinerilor în Slovenia. Deşi am fost pentru prima oară la o întâlnire Taizé, am rămas impresionat de cântecele care se cântau, implicându-mă şi eu în momentele de adorație. Mi-a plăcut foarte mult să stau în comunitatea din Slovenia, atât la parohia unde s-au desfășurat diverse activități, dar mai ales la familia unde am fost cazat şi am putut să văd obiceiurile zilnice ale oamenilor care trăiesc în această țară. În fiecare seară stăteam de vorbă cu cei din familie unde, uneori, aflăm lucruri despre istoria țării sau ne amuzam pe seama unor lucruri care s-au întâmplat pe parcursul zilei.” – Marius T.
„Întâlnirea Taizé a fost o experiență deosebită! Un loc unde am reușit să mă îmbogățesc atât spiritual, cât si cultural.” – Sabin P.
Câteva gânduri despre temele abordate la întâlnire puteți găsi aici .
Mai multe poze despre experiența grupului puteți găsi aici .